Social

Polițiștii ar putea obține dreptul de a efectua testarea antidrog. Procedura va fi similară cu testarea alcoolscopică

post-img
Testare

Polițiștii ar putea obține dreptul de a efectua testarea antidrog similar mecanismului conceptual aplicat pentru efectuarea testării alcoolscopice. Mai multe modificări legislative în acest sens au fost propuse pentru consultări publice.

Potrivit autorilor, scopul principal al intervenției normative este de a consolida capacitatea Poliției de a preveni și combate consumul și traficul de substanțe stupefiante, psihotrope sau a precursorilor, protecția cetățenilor împotriva pericolelor generate de consumul de droguri, asigurarea siguranței traficului rutier prin prevenirea și combaterea contravențiilor/infracțiunilor comise sub influența substanțelor interzise, garantarea securității și a drepturilor cetățenilor și a unui climat de ordine și siguranță în societate, scrie Bizlaw.md.

Implementarea prevederilor propuse va permite Poliției să efectueze testarea antidrog prin intermediul mijloacelor tehnice calibrate, cum ar fi dispozitivele de testare narcologică (de exemplu Narcotester Drager – Drug Test 5000), în cavitatea bucală a persoanei. Autoritățile menționează Inspectoratul General al Poliției dispune, deja, de zece dispozitive de testare narcologică (Narcotester Drager – Drug Test 5000), care au fost donate de către Ambasada Germaniei la Chișinău.

Potrivit noilor reguli, persoana în a cărei privință a fost pornit proces contravențional va trebui să accepte necondiționat testarea antidrog la cererea autorității competente să constate contravenția sau să soluționeze cauza contravențională.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter