Actualitate

Maia Sandu, pentru France 24: După încercările eșuate de a răsturna puterea de la Chișinău prin intermediul unor grupări corupte, Rusia încearcă acum alte forme de interferență

post-img
Maia Sandu

După încercările eșuate de a răsturna puterea de la Chișinău prin intermediul unor grupări corupte, Rusia încearcă acum alte forme de interferență, implicându-se în procesele noastre electorale, a spus președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru postul France 24. Ea s-a referit și la expulzarea unor cetățeni și oficiali ruși din Moldova. În același interviu, șefa statului a explicat că propaganda rusă continuă să fie o mare provocare pentru Rep. Moldova, influențând inclusiv opțiunea populației în privința neutralității, transmite Radio Chișinău.

ZFR

Dezinformarea și propaganda rusească continuă să fie o mare provocare în Rep. Moldova, susține președinta Maia Sandu în interviul oferit postului TV internațional France24. Aceste falsuri sperie populația Rep. Moldova, inclusiv  cele privind relația cu NATO, a explicat șefa statului, scrie Radio Chișinău.

„Cred că propaganda rusă joacă un rol important pentru că mulți cetățeni ai Rep. Moldova cred că în momentul în care vom schimba Constituția (articolul privind statutul de neutralitate n.red. ) Rusia ar putea să ne atace. Pentru că dacă vă amintiți acesta era unul din narativele folosite de Rusia când a atacat Ucraina.  Pentru că Ucraina ar fi vrut să devină membru NATO, Rusia a trebuit să se apere. Avem o mare problemă în  a lupta cu dezinformarea în Rep. Moldova”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a făcut referire și la expulzarea șefului Sputnik din Moldova și la plecarea diplomaților Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.

„Am luat aceste măsuri pentru că Kremlinul nu respectă independentă și suveranitatea țării noastre și vom continua să luam astfel de măsuri dacă acțiunile și retorica Moscovei vor continua să submineze planurile drumul de dezvoltare al țării noastre”, a declarat președinta.

Șefa statului a mai spus în interviu că R. Moldova întâmpină în prezent și provocări de ordin intern, precum reforma justiției, dar și-a reiterat speranța integrării Rep. Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030.

ZFR

Referindu-se conflictul transnistrean, Maia Sandu a spus că după ce Ucraina va câștiga războiul se pot crea oportunități geopolitice pentru ca Rep. Moldova să reușească să rezolve pe cale pașnică această problemă și să acceadă în UE reintegrată. Totodată, șefa statului și-a manifestat respectul și recunoștința pentru armata ucraineană care apără în prezent și Rep. Moldova.

Președinta Maia Sandu se află zilele acestea în Statele Unite unde participă la cea de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. În marja reuniunii șefa statului a avut o serie de întrevederi bilaterale cu șefi de state și guverne din Uniunea Europeană, potrivit președinției. 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter