Economic

Președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu: Anul 2022 s-a încheiat cu un nou record istoric al relațiilor comerciale bilaterale

Dan Nuţiu

Relațiile comerciale dintre Republica Moldova și România au cunoscut o creștere record în anul 2022, înregistrând o creștere cu aproape 50% față de 2021. Despre acest lucru a vorbit în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA, președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu.

„Din fericire economicul își vede de parcurs fără de a ține cont de crizele cu care ne confruntăm de trei ani încoace și anul 2022 s-a încheiat cu un nou record istoric al relațiilor comerciale bilaterale de 3,5 miliarde de dolari, 50 la sută mai mult decât anul precedent. Este un fapt normal în momentul în care România e singura poartă a R. Moldova în UE ca aceste schimburi să crească. Și în acest moment continuu să susțin - nu a fost atins un vârf și nici măcar nu suntem aproape de acel vârf pe care eu îl estimez”, a menționat Dan Nuțiu.

El  s-a referit și la cele mai atractive domenii pentru investitorii din România în R. Moldova

„Evident că cele mai atractive domenii sunt comerțul cu ridicata și cu amănuntul, urmat de industria prelucrătoare, IT, informații și comunicații, construcții și tranzacții imobiliare, financiar-bancar. Avem de recuperat și sunt convins că, inclusiv, începând cu acest an în domenii precum agricultură, silvicultură și pescuit și în zona de intermediar-financiare și asigurare ca exemplu”, a specificat președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în R. Moldova.

Fiind întrebat care ar fi, în prezent, impedimentele pentru oamenii de afaceri din România de a investi în R. Moldova, Dan Nuțiu a afirmat: „Cel mai important este lipsa predictibilității, ca să poți să te hazardezi, să investești în piețele de capital ai nevoie clar de o legislație foarte bine așezată, de predictibilitate, precum și de liniște. R. Moldova, ca și România, se învecinează la Est cu un vecin aflat într-o situație extrem de delicată, de dificilă, cu un război care a schimbat întreaga paradigmă a relațiilor comerciale”. 

Emisiunea „Impact Global” poate fi urmărită accesând AICI:


author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter