Social

Soroca. Un absolvent de liceu de etnie romă a susținut în premieră examenul de Bacalaureat

Absolvent de Bacalaureat, Soroca

2022 va intra în istoria învăţământului din Soroca. Un absolvent de liceu de etnie romă a susținut in premieră examenul de Bacalaureat. Și se poate lăuda cu rezultate remarcabile la învăţătură. Planurile ambiţioase ale tânărului nu se opresc aici. Își dorește să ajungă medic stomatolog.

Şerban Foca a absolvit Liceul rus Alexandr  Puskin din municipiul Soroca. De mic îi plăcea să învețe și în cei 12  ani de studio nu a lipsit aproape niciodată de la ore. Setea de  învățătură l-a făcut să studieze atât la profilul umanist cât şi la cel  real. 

Totuşi, marea pasiune a fost chimia, pentru că vrea să devină  medic. Chimia a ales-o şi la BAC și nu a dat greş. A luat nota maximă.

FOCA ŞERBAN, absolvent: „Eu am avut scopul ca să fiu stomatolog şi, încă de la începutul  anului mi-am pus scopul ca să învăţ chimia şi eu în tot anul am lucrat  pentru scopul meu."

Foca este şi  singurul din familia sa care a ajuns atât de departe la învăţătură. Sora  lui, de exemplu, după clasa a VIII-a a abandonat şcoala şi s-a măritat.  Acum, părinţii săi nu-şi mai încap în piele de mândrie, datorită  succeselor feciorului.

SERGHEI ŞERBAN, tatăl lui Foca: „În vremea mea, tata la noi tot a terminat 10 clase şi ma impunea şi pe  mine să învăţ şi eu să fiu ca el. Şi eu am luat tradiţia asta ca şi  copilul meu să fie unul dintre noi."

MARIA ŞERBAN, mama lui Foca: „Îi plăcea să meargă la şcoală. Câteodată mă sfădeam cu dânsul să mai  rămână acasă, dare l nu, se ducea la şcoală. Îi place lui."

Foca  Șerban este singurul elev de etnie romă din istoria școlii şi a  raionului care a ajuns pînă la finalul studiilor liceale. Se întâmplă în  condiţiile în care rata abandonului şcolar în Soroca, este cea mai  înaltă din Republica Moldova.

SILVIA ŞILOVA directorul Liceului Teoretic Al. Puşkin, Soroca: „Este pentru prima dată de la instituirea examenelor de BAC când un elev  de etnie romă a obţinut diploma de BAC, a susţinut examenele de BAC cu  brio. Media este de 7. Obiectul la alegere care va fi ca o temelie în  viitoarea sa profesie, chimia, a susţinut-o pe nota 10. Este un exemplu  demn de urmat."

La  liceu mai învață și o elevă de etnie romă, care anul viitor va susține  Bacalaureatul. Dintre cei peste 200 de copii cu vârstă şcolară de etnie  romă, doar 37 au mers la ore în acest an.

SILVIA ŞILOVA directorul Liceului Teoretic Al. Puşkin, Soroca: „Până în clasa a 7-a, avem 37 de romi. Nu ajung mai departe. Movitul  este social economic, obiceiurile din familie, instabilitatea  migraţia romilor este cu un procent foarte avansat."

FOCA ŞERBAN, absolvent: „Cred că asta este o motivaţie pentru alţi romi că eu trebuie să fiu  un exemplu pentru alţi băieţi şi fete ca să devină cineva în  viaţă."

author-img_1

Cristian Sava

Reporter