Social

Situaţie fără precedent în R. Moldova. A fost înregistrat un număr record de alerte false cu bombă

Număr record de alerte cu bombă
Sursa video: TVR MOLDOVA

Număr record de alerte false cu bombă în Republica Moldova. Oamenii legii au fost puşi pe jar, în această după-amiază, după ce pe adresa electronică a poliţiei au venit mesaje privind amplasarea unor obiecte explozibile în zeci instituţii. Astfel, angajaţii de la Parlament, Judecătoriile Ciocana, Botanica, Curtea de Apel, dar şi de la Aeroport, printre altele, au fost evacuaţi de urgenţă şi specialiştii au efectuat căutări. Poliţiştii spun că această situaţie este fără precedent, mai ales că astfel de alerte au fost şi la Bălţi şi Cahul.

Centrul Chişinăului a fost, astăzi, împânzit de zeci de echipaje de poliţie, pompieri, carabinieri, ce verificau clădirile în care mesaje anonime au anunţat că ar exista obiecte explozibile. Pe adresa de e-mail a Poliţiei au venit mai multe mesaje în care se menţiona că mai multe instituţii publice, spitale, judecătorii, dar şi Parlamentul Republicii Moldova sunt minate. Au fost mobilizaţi un număr record de poliţişti, dar şi genişti care verifică minuţios toate clădirile. Angajaţii Judecătoriei Buiucani dar şi cei ai Parlamentului, care se află la doar câteva sute de metri distanţă, au fost evacuaţi. Oamenii au au primit cu îngrijorare vestea şi spun că autorii alertelor cu bombă trebuie să fie dur pedepsiţi. „Am coborât în primele 5 minute când am auzit anunţul, toţi colegii au luat în serios această alertă. Este o situaţie aşa neobişnuită, dar aştepătm cred să fie una falsă.” „Cum poţi să nu iei în serios o astfel de avertizare, când e vorba de viaţa oamenilor.-În Chişinău în fiecare zi e o alertă cu bombă.-Am auzit şi noi înseamnă că e o problemă, urmează să fie identificaţi factorii care o provoacă, cei care provoacă astfel de situaţii.” „Se procedează potrivit protocoalelor existente şi să se iau toate măsurile de precuaţie, în rest emoţii cât mai puţine. Se cheltuie peste 20 de mii de lei pentru o singură chemare, dar dacă sunt peste 10.-Eu ştiu şi pe mine mă deranjează situaţia aceasta pentru că şi eu plătesc impozite şi nu ne place nimănui. ”

Alerte cu bombă au fost înregistrate şi la Spitalul Republican, de unde au fost evacuaţi angajaţii dar şi pacienţii transportabili. De asemenea, plasarea unei bombe a fost anunţată, din nou, pentru a treia oară, la Aeroportul Internaţional Chişinău, la centre comerciale dar și la mai multe centre multifuncționale din Bălţi, Edineț, Briceni, Cimișlia, Cahul, Vulcănești și Taraclia.

Contactat de TVR MOLDOVA, serviciul de presă al Inspectoratului Naţional de Poliţie nu au răspuns la telefon. Reprezentanţii Ministerului de Interne dar şi cei de la Serviciul de Informaţii şi Securitate ne-au spus că situaţia este una fără precendent şi că vor veni mai târziu cu o reacţie la cele întâmplate. ALEXANDRU FLENCHEA expert în securitate: „Deocamdată, vedem toate semnele unei situaţie de distabilizare, dar să aşteptăm să vedem autorităţile, ancheta, dar şi conducerea poltică a ţării. Motive de îngrijorae există, atâta timp cât există război în Europa, chiar la hotar cu ţara noastră. În situaţia aceasta nimeninu poate să se simtă în siguranţă.” Comunicarea falsă, cu bună ştiinţă, privind un act de terorism se pedepseşte cu o amendă de până la 42.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la 2 ani de închisoare. De la începutul anului au fost înregistrate 11 alerte false cu bombă şi doar într-un singur caz a fost indentificat autorul.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter