Extern

Meloni și Biden au discutat la Casa Albă despre viitoarea președinție italiană a G7, care se va concentra pe reconstrucția Ucrainei, relația cu Africa și descurajarea Chinei

post-img
Meloni și Biden au discutat la Casa Albă despre viitoarea președinție italiană a G7

Președintele Joe Biden s-a întâlnit joi cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni pentru a reafirma soliditatea relațiilor bilaterale și pentru a încerca să consolideze cooperarea în chestiuni precum schimbările climatice, cooperarea militară și sprijinul pentru Ucraina, informează Casa Albă, scrie Caleaeuropeană.ro

Într-o declarație comună a Casei Albe, oficialii administrației au declarat că Biden și Meloni „au reafirmat alianța de nezdruncinat, parteneriatul strategic și prietenia profundă dintre Statele Unite și Italia”.

La întâlnirea cu Meloni după-amiaza și în fața presei, Biden a lăudat imediat această legătură, în special pentru modul în care sprijină Ucraina în lupta sa împotriva agresorilor ruși.

„Trupele italiene joacă un rol critic în Europa, în Mediterana și dincolo de ea”, a spus Biden. „Italia și Statele Unite sprijină cu fermitate Ucraina, de asemenea. … Și mulțumesc poporului italian. Vreau să le mulțumesc pentru că vă sprijină în susținerea Ucrainei. Aceasta face o mare diferență”.

Biden a mai spus că cele două națiuni sunt în curs de extindere a parteneriatelor în noi domenii, inclusiv „cooperarea spațială” și ajutorul pentru țările în curs de dezvoltare.

„Și aștept cu nerăbdare discuția noastră de astăzi despre Mediterana – munca cu națiunile mediteraneene pentru a aborda provocările legitime ale migrației pe care le aveți din Africa”, i-a spus Biden lui Meloni.

În cadrul conferinței de presă, Meloni i-a mulțumit lui Biden pentru ospitalitate și pentru remarcile sale despre Ucraina, afirmând: „Cei care cred în pace ar trebui să fie primii susținători ai cauzei ucrainene”.

În declarația comună de după discuții, cei doi lideri s-au angajat din nou să mențină sprijinul pentru Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.

Meloni a mai spus că liberul schimb este atât o legătură, cât și o oportunitate pentru cele două națiuni de a identifica „interese strategice”.

„Italia și Statele Unite au interese comune importante în consolidarea … unui comerț global care să fie nu doar liber, ci și echitabil”, a spus Meloni. „Concurența din partea altor națiuni care nu respectă standardele noastre în ceea ce privește protecția lucrătorilor, siguranța, protecția mediului subminează companiile și lucrătorii noștri. Așadar, comerțul liber fără reguli și-a arătat limitele. Trebuie să găsim echilibrul corect între deschidere și protejarea economiei noastre – economiilor – și a intereselor noastre strategice”, a mai spus aceasta.

Italia a devenit prima și, până în prezent, singura țară din G7 care a aderat, în 2019, spre nemulțumirea Washingtonului, la Inițiativa chineză Belt and Road pentru dezvoltarea infrastructurii internaționale.

Deși Meloni nu a luat încă nicio decizie, ea și-a manifestat disponibilitatea de a reconsidera implicarea Italiei atunci când termenii actualei înțelegeri vor expira în martie 2024.

„Am discutat despre inițiativa Belt and Road cu Biden, dar abordarea SUA nu este de a ne dicta politica noastră privind China. Ei au încredere în Italia, în postura noastră și, prin urmare, raționamentul este mai amplu referitor la relațiile cu China”. Aceasta a precizat că a discutat cu președintele american despre necesitatea de a-și garanta securitatea economică și, în același timp, de a  asigura un dialog cu Beijingul.

Șefa guvernului de la Roma a descris SUA ca fiind „cel mai important partener comercial al Italiei în afara UE”, în timp ce Biden a făcut aluzie la un volum comercial de aproximativ 100 miliarde de dolari (91 miliarde de euro) anul trecut și a spus că, „în mintea mea, nu există niciun motiv pentru care acest volum să nu poată crește”.

Constatând că Italia și Statele Unite au un „obiectiv comun de a promova pacea și securitatea” la nivel global, declarația Casei Albe a lăudat fondarea celor două națiuni pe „valori și principii comune”.

Întâlnirea de joi a fost o șansă pentru lideri de a discuta despre interesele comune, provocările de securitate regională și preocupările legate de imigrație în Africa de Nord, precum și despre extinderea coordonării lor în vederea descurajării Chinei, potrivit lui John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, care a informat miercuri presa cu privire la discuțiile viitoare.

Întâlnirea lui Meloni cu Biden este considerată critică în contextul în care Italia se pregătește să preia conducerea G7 în 2024 – punând pentru prima dată un populist de extremă dreapta și un conservator naționalist la conducerea ordinii internaționale.

În acest sens, premierul italian a declarat că a discutat cu șeful de la Casa Albă despre următoarea președinție italiană a G7.

„Există o mare așteptare și un mare sprijin din partea SUA. Reconstrucția Ucrainei și relația cu Africa vor fi esențiale pentru președinția G7. Europa și Occidentul nu au acordat suficientă greutate Africii în trecut. Africa nu este un continent sărac, ci unul bogat”, a subliniat premierul, definind o „greșeală fatală” în politica externă de „a nu vedea toată tabla de șah”. Și apoi a adăugat că „a regăsit și dorința de a colabora la Planul nostru pentru Africa”.

Meloni a declarat că relațiile dintre SUA și Italia ar trebui să rămână puternice „indiferent de culorile politice” ale liderilor țărilor la un moment dat. Ea a spus că, în răspunsul lor la invazia Rusiei în Ucraina, „națiunile occidentale au arătat că se pot baza unele pe altele”.

Meloni a vizitat, de asemenea, Capitoliul joi, pentru discuții cu alți politicieni americani importanți, precum președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

McCarthy a făcut referire la emigrarea bunicului său matern din Italia în SUA în urmă cu puțin peste un secol și a spus că „legătura dintre aceste două țări este foarte puternică”, relatează DW.

Meloni a declarat că este bucuroasă să facă schimb de opinii cu membrii Congresului din ambele partide americane cu privire la numeroase probleme internaționale „pentru că îmi oferă o imagine completă a peisajului politicii externe din partea reprezentanților aleși de poporul american”.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter