Social

Animalele din pădure au un meniu special în perioada iernii

Animalele din pădure au un meniu special în perioada iernii

Animalele din pădure au un meniu special în perioada iernii. Pădurarii au grijă ca vieţuitoarele să nu ducă lipsă de hrană, mai cu seamă acum când, din cauza îngheţului şi a stratului mare de zăpadă, acestea îşi găsesc mai greu de mâncare. Au pregătit porumb, sare, mere tocate şi fân, pe care le lasă în hrănitoare speciale.

În fiecare zi, padurarii de la Rezervaţia Naturală "Plaiul Fagului" parcurg distanțe mari prin troiene de peste jumătate de metru pentru a duce mâncare animalelor sălbatice. Ei merg cu sania pentru a ajunge mai uşor la cele 12 hrănitori.

Rezervaţia Naturală are peste 5500 de hectare în raioanele Călăraşi, Ungheni şi Nisporeni. Aici se trăiesc peste 320 de căprioare, 190 de cerbi nobili şi 120 cu pete, 160 de mistreți şi cam 30 de iepuri. Fără un ajutor din partea pădurarilor, animalelor le-ar fi mai greu să supravieţuiască.

VLADIMIR GROSU, paznic de vânătoare:  "Ele deja cunosc, ştiu că din urma la această sanie ori căruţă, o să găsească în ulucele pe are le punem grăunţe, o să găsească hrana necesară."

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: "Angajaţii silvici duc o evidenţă duc o evidenţă strictă a numărului de animale din pădure, inclusiv pentru a şti câtă mâncare să le administreze în perioada iernii. Monitorizările se fac din astfel de turnuri. Sunt cinci pe teritoriul rezervaţiei, şi tot atâtea camere de supraveghere."

Pădurarii au început din noiembrie să ofere hrană suplimentară animalelor din rezervatie.

ANTON GALUŞCA, director interimar, Rezervaţia naturală "Plaiul Fagului" : "S-a pregătit în jur de 60 de tone de fân, 90 de mii de frunzari. Am procurat 100 de tone de siloz. În afară de asta am luat 20 de tone de porumb, 10 tone de grâu."

Agenţia "Moldsilva" cheltuie anual aproape 1,3 milioane de lei pentru hrana animalelor în perioada iernii.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter