Printre sutele de produse de import, basarabenii au adoptat şi Halloweenul. Sărbătoarea a devenit o mare afacere dar și un prilej în plus de distracţie pentru cei pasionaţi de lumea vrăjitoriei sau evenimentelor supranaturale. Oamenii s-au deghizat, au organizat petreceri sau au vizionat filme fantastice cu prietenii. Şi în școli, copiii au participat la activităţi distractive cu tematica sărbătorii.
„Şi toată lumea ştie ce sărbătorim noi astăzi? – Halloween! … Halloween!”
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Eve, numele sărbătorii creștine a Tuturor Sfinților. Activitățile specifice pentru Halloween sunt purtarea de costume specifice, colindatul, sculptarea dovlecilor în formă de felinar sau jucarea de farse. La o grădiniţă din Durleşti, copiii s-au deghizaţi în diverse personaje.
„La noi în grădiniţă, Hallowenul este o tradiţie. Sărbătorim în fiecare an, pe 31 octombrie, ne deghizăm în personajele noastre preferate şi avem parte de multe distracţii şi o zi plăcută.”
ZINAIDA JOSAN director, grădiniţă: „Scopul acestei distracţii este de a ne debarasa de frici şi ca fiecare copil să devină mai încrezut în sine şi de a-şi forma o personalitată puternică.”
Atmosfera de sărbătorea s-a simţit şi pe străzile din Chişinău.
„Sunt din filmul ieşit în 1994 cu Jim Carrey, care se numeşte Masca. – Este personajul tău preferat şi ai decis să te deghizezi în el astăzi? – Am decis să mă deghizez în el, pentru că mai bine îmi stă în aşa personaaj, gen...”
DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Hallowen-ul este celebrat şi în multe localuri din Chişinău. În acest restaurant, de exemplu, angajaţii au pregătit un decor cu fantome, păianjeni, dar şi personaje din filmele de groază.”
Cei pasionaţi de lumea vrăjitoriei au apelat chiar la profesionişti în make-up artistic şi costume.
MARINELA LEŞCO make-up artist: „Sunt mulţi doritori şi toţi îşi doresc machiaje cât mai extravagante, picturi cât mai deosebite, pentru că doar de Halloween poţi să încerci aşa ceva. Sânge, alb-negru, vampiri... lilieci – sunt cele mai solicitate şi domnişoara a ales ceva mai gingaş – fluture.”
În milenara tradiție populară occidentală, se crede că nevoia de a alunga spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Oamenii îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care celebrează toți sfinții.