Extern

Emmanuel Macron i-a transmis premierului israelian îngrijorarea sa în legătură cu „numărul prea mare al victimelor civile” în Fâşia Gaza: Trebuie făcută distincție între teroriști și populație

post-img
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul israelian Benjamin Netanyahu
Sursa foto: profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu îngrijorarea sa cu privire la ”numărul prea mare de victime civile” în Fâșia Gaza, reamintindu-i ”necesitatea absolută de a face distincţie între terorişti şi populaţie”, a anunţat duminică Palatul Elysee, relatează AFP, citat de Agerpres.

Referindu-se la Cisiordania, liderul francez i-a făcut cunoscută premierului Netanyahu ”marea sa îngrijorare legată de creşterea violenţelor împotriva civililor palestinieni”, îndemnându-l ”să facă totul pentru a preveni extinderea acestor violenţe şi a menţine calmul”.

Acest subiect a fost discutat de președintele francez și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, alături de care a ”condamnat violenţele” comise ”împotriva civililor palestinieni” în Cisiordania, a adăugat preşedinţia franceză în cea de-a 44-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas.

În discuţia cu premierul israelian, Emmanuel Macron a ”repetat importanţa instaurării unui armistiţiu umanitar imediat care să conducă la o încetare a focului”, amintind şi despre ”necesitatea de a evita orice extindere a conflictului, în special în Liban”.

Atacurile aeriene și operațiunea terestră ale Israelului s-au soldat cu decesul a mai bine de 11,000 de palestinieni, dintre care 4,500 de copii, conform Autorității Palestiniene.

Asaltul Israelului asupra teritoriului palestinian dens populat a dus la o criză umanitară după ce Tel Avivul a tăiat alimentarea cu apă, cu combustibil, cu electricitate și cu alimente pentru cei 2,2 milioane de palestinieni. Acțiunile Israelului reprezintă un răspuns la atacul Hamasului din 7 octombrie, în urma căruia 1,200 de persoane au murit, iar alte 240 au fost luate ostatice.

Cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, a rămas fără combustibilul necesar pentru funcționarea aparatelor de salvare a vieților, în condițiile în care oficialii israelieni au afirmat că Hamas l-a folosit pentru operațiunile sale, iar trupele israeliene au efectuat săptămâna aceasta un raid asupra spitalului, unde s-au adăpostit mii de oameni.

Forțele de apărare israeliene au difuzat peste noapte imagini cu ceea ce au spus că sunt arme Hamas găsite în interiorul spitalului, ceea ce Hamas neagă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter