Economic

Marcel Spătari: 70 % din familiile care primesc compensații la facturi în această iarnă se vor încadra în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată

Vulnerabilitate energetica
Sursa video: TVR MOLDOVA

70 la sută dintre familiile care au cerut sprijinul guvernului la plata facturilor în această iarnă se vor încadra în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, afirmă Marcel Spatari, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale. Cei care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md ar putea afla astăzi la cât se ridică sumele de care vor beneficia pentru curent, gaze sau încălzire.

Astăzi a fost finalizată procedura de calcul pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică. Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, până la sfârşitul zilei, toţi cei care au depus cereri pe platforma compensatii.gov.md, vor putea intra în contul personal pentru a afla în ce categorie se încadrează.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Vor fi trimise şi SMS-uri, însă este vorba despre 700 de mii de familii. Respectiv, asta va lua ceva timp, pentru că operatorii de telefonie mobilă nu pot să trimită instantaneu 700 de mii de SMS-uri. Cei care nu au depus cerere pentru luna noiembrie, vor primi conform categoriei medii, dar pentru luna decembrie, dacă nu vor depunere cerere nici în luna decembrie, vor primi compensaţie pentru categoria scăzută, pentru că nu se consideră vulnerabili dacă nu solicită compensaţii.”

Practic, jumătate dintre familiile din Republica Moldova au cerut compensaţii la facturi. Dacă unii spun că ajutorul este suficient, alţii consideră că vor trece greu de această iarnă, chiar şi cu sprijin din partea statului.

„Eu cu 1200 de lei nu mă discurc. Dacă nu erau copii cred că muream de foame. Pentru că am nevoie şi de pastile, injecţii, bărbatul mi-i bolnav şi cred că la un pensionar ar trebui măcar vreo cinci mii de lei să primească măcar. – Compensaţii? – Compensaţii, da!”

„Nu sper pentru că venitul nu e acela ca să merit să mi se acorde. Am lucrat toată viaţa şi avem pensii cu soţul bune, mersi ne descurcăm.”

„Faţă de anul trecut am devenit mai economi. La factura de căldură dacă erau anul trecut 150 de cuburi de gaz, anul acesta sunt 100. Singuri facem economie, indiferent dacă vom primi sau nu compensaţii.”

Compensaţiile vor fi incluse în facturile de luna viitoare. Categoria de vulnerabilitate foarte ridicată presupune că o familie are cheltuieli medii lunare pentru energie de 95% din venituri. Categoria ridicată înseamnă că aceste cheltuieli sunt între 35 și 94% din veniturile familiei. Cei care se încadrează în categoria medie de vulnerabilitate ar trebui să dea pentru energie între 20 și 34% din cât câştigă, iar o familie din categoria scăzută ar trebui să plătească pentru energie între 10 și 19% din câştigurile sale.

CATEGORII DE VULNERABILITATE ENERGETICĂ

Foarte ridicată    cheltuielile medii lunare pentru energie - 95%
Ridicată           cheltuielile medii lunare pentru energie - între 35% și 94%
Medie       cheltuielile medii lunare pentru energie - între 20% și 34%
Scăzută   cheltuielile medii lunare pentru energie - între 10% și 19%

În categoria non–vulnerabilă sunt familiile care cheltuie mai puţin de 10% din venituri pentru energie. Tot astăzi a ajuns în contul ministerului Finanțelor de la Chişinău grantul de 40 de milioane de euro oferit de Germania. Statul va folosi aceşti bani pentru compensarea creșterii costurilor energiei pentru grupurile sociale vulnerabile.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter