Sport

Un număr record de participanți au concurat la Campionatul Republicii Moldova de Natație

Un număr record de participanți au concurat la Campionatul Republicii Moldova de Natație

Un număr record de participanți au concurat la Campionatul Republicii Moldova de Natație. Aproape 300 de înotători s-au luat la întrecere, la "Arena Chișinău", în 17 probe, la trei categorii de vârstă. Au luptat pentru medalii naționale și cei care țintesc calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Astăzi a fost a treia zi de competiție, așa că în luptă au fost puse ultimele seturi de medalii. Prima bătălie s-a dat în proba de ștafetă, pe distanța de o sută de metri, iar din echipa câștigătoare a făcut parte și Anastasia Basisto. Ea a fost cronometrată cu un minut, 11 secunde și 16 zecimi.

ANASTASIA BASISTO, înotătoare: "De această dată am avut așteptări mai mari. Dar nu este nimic rău și nu mă întristez. Eu sunt foarte fericită să fiu într-o asemenea echipă și să am așa rezultate."

Iar la băieți, Nicolae Pcela a obținut punctul decisiv pentru echipa sa. El a avut nevoie de un minut, șapte secunde și 38 de zecimi pentru a parcurge două lungimi de bazin.

NICOLAE PCELA, înotător:” – Cum a fost cursa? – A fost mai lungă decât m-am așteptat. Ultimii 15 metri au fost extrem de dificili. Abia puteam să ridic mâinile, dar asta arată că mai am de lucrat."

Au fost 17 probe, la trei categorii de vârstă – cadeți, tineret și seniori. Unul dintre cei mai experimentați sportivi s-a dovedit a fi Dumitru Corotaș, de 36 de ani, care practică înotul de trei decenii. În cursa de astăzi, acesta și-a adjudecat medalia de bronz.

DUMITRU COROTAȘ, înotător: " – Este un rezultat bun? – Da, pentru mine este un rezultat bun. Sunt bucuros. Atmosfera este foarte plăcută, iar eu sunt astăzi mândru și bucuros."

Au concurat și înotătorii care ar putea ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris. Natalia Zaițeva, de exemplu, are la dispoziție patru competiții până în vară pentru a îndeplini baremul de calificare la Olimpiadă.

NATALIA ZAIȚEVA, înotătoare: "Pentru a mă califica la Olimpiadă, am nevoie să elimin șase secunde. Trebuie să îndeplinesc baremul pentru a ajunge acolo. Dacă îl voi realiza, cred că voi merge la Jocurile Olimpice."

Președintele Federației Sporturilor Nautice din Republica Moldova susține că la Jocurile Olimpice de la Paris, vom fi reprezentaţi de câțiva înotători.

ALEXANDRU GOREACEV, președinte, Federația Sporturilor Nautice, Republica Moldova: "Pot să vă asigur că în echipa de natație (n.r. de la Jocurile Olimpice), vor fi, cel puțin, doi sportivi. Cele mai mari șanse le are Tatiana Salcuțan."

În cadrul turneul național au concurat aproape 300 de sportivi, iar cei care au urcat pe podiumul au fost recompensați cu medalii și premii bănești. Competiția s-a desfăşurat la  "Arena Chișinău", singura sală din capitala Republicii Moldova care are bazin olimpic.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter