Un monument ctitorit în 1939 în memoria eroilor din Primul Război Mondial a fost reconstituit în satul Pociumbăuți, raionul Râșcani. Monumentul a fost distrus în perioada sovietică, dar acum a fost readus la viață. Totul a fost posibil după ce s-a găsit un fragment din monument în gospodăria unei localnice, unde fusese păstrat timp de câteva decenii.
Monumentul original a fost ridicat în perioada interbelică, în perioada 1938–1939, prin grija Căminului Cultural „Regina Maria”. Era amplasat lângă biserica satului și a fost dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial pentru reîntregirea României. Ulterior, monumentul a fost distrus, însă o parte din el, o piatră decorativă, a fost găsită în gospodăria unei localnice, care a păstrat-o timp de 40 de ani. „– Piatra aceasta era pusă lângă cran (robinet - n.r.), fostul proprietar cred că o luat-o de la biserică și a așezat-o acolo și am înțeles că ea aparține unui monument și de atunci o păstrăm.
– Când s-a întâmplat?
– Vreo 40 de ani în urmă, când am cumpărat casa.” LORENTI LISEVICI, primarul satului Pociumbăuți, Râșcani: Aceasta este piatra care a fost deasupra monumentului. Ea a fost ca acoperiș, deasupra ei era vulturul. Noi am făcut acest monument după el. Mai avem rămășite din fostul monument în cimitir. Inițiativa de restaurare aparține Asociației "Monumentum", care desfășoară o campanie amplă de recuperare a memoriei istorice românești în Basarabia. După cercetări în arhive, a fost identificat proiectul original al monumentului interbelic, ceea ce a permis refacerea acestuia.
IULIAN RUSANOVSCHI, președintele Asociației Monumentum: Reconstituirea după proiectul interbelic a durat aproximativ un an de zile, inițial am făcut un proiect de execuție cu arhitectul Mihail Andrieș, conform datelor istorice după care am solicitat Consiliului local să adopte decizia de instalarea monumentelor, Iar mai apoi am comandat piatra la Cosăuți. Monumentul a fost ridicat cu sprijinul Asociației "Monumentum" și al Primăriei Pociumbăuți. REDACTOR: OLGA SARIVAN