Actualitate

Forum economic la Chișinău, organizat sub patronajul Familiei Regale a României. Principele Radu: „Aici sunt veniți oameni care poartă Republica Moldova în suflet”

Forum economic la Chișinău, organizat sub patronajul Familiei Regale a României. Principele Radu: „Aici sunt veniți oameni care poartă Republica Moldova în suflet”

Viitorul economic al Republicii Moldova, provocările şi soluţiile de dezvoltare, au fost principalele teme ale Forumului Economic, organizat la Chişinau. Evenimentul este la a 2-a editie și se află sub patronajul Casei Regale a României. La forum participă oameni de afaceri şi investitori din România, Polonia, Italia sau Germania.

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova iar piața devine tot mai atractivă.

MIRCEA CRĂCIUN investitor din România: „Pot să spun că am rămas plăcut surpins de felul în care Republica Moldova la nivel instituţionla a reuşit să ne primească şi felul în care s-au mişcat lucrurile la nivel birocratic. Pot să spun că în unele situaţii este peste ţările din UE”

ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPELE CONSORT RADU: „Sunt oameni veniţi din România, din Germania, din Polonia şi ei vin aici pentru că poartă Moldova în suflet şi cred în prezentul şi viitorul ţării şi acest lucru este mai important decât banii.  Sunt sute de companii interesate şi sper ca anul viitor pe 22 februarie să vedem cât de mult a contat întâlnirea noastră”.

DUMITRU ALAIBA ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Pentru ca să avem aceleaşi rezultate ca alţii noi trebuie să muncim de trei ori mai mult. Noi nu avem o piaţă de capital, dar avem nevoie de o piaţă de capital pentru că suntem practic cea mai izolată ţară de la pieţele de capital internaţional. Şi asta vom repara de urgenţă. Noi nu avem o bursă de valori, respectiv nu avem o alternativă împrumutului bancar”.

Premierul Republicii Moldova dă garanții că autorităţile vor amplifica eforturile pentru a oferi cât mai multe oportunităţi investitorilor străini.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Avem un mediu antreprenorial mult mai deschis şi mai pregătit pentru noile oportunităţi. Şi de aici încolo vom continua acest trend pentru ca să creăm oportunităţi în energetică, în infrastructură, în electronică”.

NATALIA BEJAN, director, Agenţia de Investiţii din Moldova: „Am văzut o deschidere extraordinară din partea instituţiilor, ministerelor, instituţiilor publice din cadrul guvernării, de a ajuta fiecare investitor, fiecare companie străină venită în Republica Moldova şi îşi doreşte să contribuie la prosperitatea ţării noastre”.

ANCA DRAGU guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: „Si Banca Naţională are un rol esenţial în implementarea acquis comunitar. Din cele 35 de capitole, 10 ţin implică şi Banca Naţională, în trei dintre ele Bancachiar este elementul principal. Deci locul Moldovei este în UE şi asta facem cu toţii, contribuim pentru a ajunge acolo”.

Reprezentanţii autorităţilor române au confirmat evolutia pozitivă in cooperarea economică moldo-română.

EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ŢURCANU ambasadorul României în R. Moldova: „Sprijinul care vine din României este unul antreprenorial, este şi unul care vine să dezvolte relaţiile comerciale între cele două maluri ale Prutului, vine să dezvolte investiţii străine care vin aici în Republica Moldova”.

ADRIAN DUPU secretar de stat al DRRM: „Investiţii, Inovare şi Integare europeană sunt şi obiectivele noastre, ale României, ceea ce ne dorim şi pentru Republica Moldova. Acesta este şi motivul pentru care sprijinim  şi suntem alături de tot ce înseamnă autorităţi”:

Forumul Economic de la Chișinău se desfășoară în perioada 22-23 februarie și in acest an participă aproape 300 de companii din Republica Moldova și din străinătate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter