Politic

EXCLUSIV. Cristina Vasiloiu: Statutul de stat candidat la UE este ca o invitație în cel mai select club politic la ora actuală

Cristina Vasiloiu
Sursa video: TVR MOLDOVA

Jurnalista Cristina Vasiloiu, autoarea cărții „În labirintul Uniunii. O privire critică asupra UE”, a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru tvrmoldova.md despre pașii care urmează în relația Bruxelles și Chișinău după ce Republica Moldova a obținut statut de stat candidat la aderarea la UE.

- Pe 23 iunie s-a întâmplat un eveniment mare pentru R. Moldova, Consiliul Uniunii Europene ne-a propus să devenim state candidate, R. Moldova și Ucraina. Normal că în primele minute era și euforie, era și extaz. După care mai mulți lideri politici, printre care și președintele României, Klaus Iohannis, în declarația oficială de la Consiliu a spus că greul abia începe. Aș vrea să priviți cu privirea dvs. critică asupra UE și să ne spuneți, noi, cetățenii R. Moldova ce trebuie să facem ? Să ne bucurăm sau să privim cu frică la ce urmează pentru noi odată cu primirea acestui statut de țară candidat.

- În primul rând, felicitări! Este o realizare absolut fantastică, o meritați pe deplin. Ați luptat foarte mult pentru lucrul acesta și iată că rezultatele încep să arate. Nu trebuie în niciun caz să privească nimeni cu frică. Lucrul acesta este, dacă îmi dați voie să fac o comparație, este ca o invitație la a da examen la una din cele mai prestigioase școli din lume. Deci, pur și simplu trebuie ca cetățenii R. Moldova să arate că țara este pregătită să facă parte din această instituție fantastică numită UE, cu toate avantajele și dezavantajele pe care le pot considera unii. De ce spun dezavantaje? Pentru că este o anumită disciplină care trebuie respectată. Deci în niciun caz cineva nu trebuie să-și imagineze că ne păstrăm absolut aceleași năravuri, facem ceea ce credem noi că este bine și ceea ce am continuat să facem de zeci de ani fără să ținem cont de acele valori, proceduri, princiipii pe care Uniunea și le-a însușit, toți, toate statele membre sau alinate. Asta este prima și cea mai imporantă țintă pe care trebuie să o aibă cetățenii R. Moldova, schimbarea mentalității și să înțeleagă profund, nu numai verbal sau de formă, că este nevoie să se alinieze la procedurile agreate de absolut toate celelalte state membre. Este ca atunci când intri în casa cuiva, când ți-ai dorit foarte mult să intri în casa aceleai persoane și trebuie să te aliniezi la obiceiurile acelei case. Nu mai poți să-ți faci tu de cap să spui, da dar eu când vin eu la mine acasă eu poate nu vreau să mă spăl pe mâini. Trebuie realmente să se alinieze la aceste proceduri care au fost elaborate zeci de ani. Deci au fost cu erori succese, încercări, și iar erori, și tot așa până s-a ajuns la ceea ce acum se spune tezaurul de bune practici.

-Doamna Vasiloiu, ați spus că este ca și o invitație l un examen, însă pregătirea pentru acest examen nu se face de unul singur. Câte la sută trebuie să cadă pe umerii cetățenilor și cât la sută trebuie să cadă pe clasa politică pentru ca la final să avem acest examen dat?

- E foarte bună întrebarea. Clasa politică trebuie să își asume practic totul. Dar în primul rând, clasa politică trebuie să elaboreze și o campanie foarte serioasă de informare, de comunicare și să explice foarte clar oamenilor ce înseamnă fiecare măsură în parte, ce trebuie de făcut, care sunt consecințele, la ce anume să ne așteptăm? Haideți să vă dau un exemplu referitor la România. Când a fost povestea cu candidatura a fost un foarte mare scandal pentru că românii, fermierii, nu erau de acord cu sistemul în care trebuiau tratate animalele în fermă. Spuneau: nu domnule, din bătrâni știm că dacă vrem să omorâm porcul îl înjughem și s-a terminat. Nu o să îl înveți tu pe badea Gheorghe cum să-și omoare porcul în curte. Au trebuit totuși să se alinieze și durează foarte mult lucrul acesta pentru că este vorba de obiceiuri împământenite, este vorba de tradiții, încep oamenii să protesteze. Ce, vrei să renunț la tradiția mea? Vrei să renunț la obiceiurile mele din moși-strămoși? Deci este un subiect extraordinar de delicat și trebuie un balet extrem de bine pus la punct în așa fel încât oamenii să înțeleagă despre ce este vorba. Evident că nu se referă doar la ferme, intrăm pe foarte multe paliere, dar clasa politică trebuie să-și asume responsabilitatea aceasta pentru că este uriașă.

- Apropo despre faptul că vorbeați de o campanie de informare. Din păcate noi, în R. Moldova suntem foarte predispuși vicevresa, și la campaniile de dezinformare și mai ales că în este avem niște „prieteni” foarte dotați în acest domeniu, ar trebui să ne așteptăm în perioada imediat următoare la o avalanșă de fake-news-uri și cam ce ar putea să prevadă ele înafară de acest tradițional tăiat al porcului?

- Bineînțeles. O să fie tot soiul de fake-news cum s-a întâmplat în toate țările candidate. Pornim de la nu ai voie să-ți înmormântezi persoanele dragi care au decedat decât într-un anumit fel, nu ai voie să decizi asupra tratamentelor care trebuie să le urmeze copilul tău. Tot soiul de nu ai voie, ori aici este nevoie de foarte multă comunicare, foarte multă răbdare, să fie oameni competenți, în nicuiun caz nu este vorba de gargară politicianistă, indiferent că este pe pozitiv sau..omul simte când ceea ce i se spune nu are conținut. Omul simte imediat, deci trebuie orice lucru explicat, de zeci de mii de ori explicat, cu răbdare și cu argumente la aceste explicații de către persoane credibile care chiar știu ce vorbesc.

- Acum aș vrea să trecem și la partea de avantaje. În perioada imediat următ0oare de ce proiecte, de ce avantaje ar putea să beneficieze R. Moldova astfel încât într-o perioadă scurtă și medie de timp, cetățenii să simtă ceea ce este construcția europeană?

- Acum să nu uităm că foarte mulți cetățeni din R. Moldova deja se bucură de libertățile oferite de UE pentru că au dubla cetățenie dată fiind legătura absolută de sânge cu România și având posibilitatea să obțină și cetățenia română. Deci foarte mulți deja știu despre ce este vorba și se bucură de lucrul acesta. Respeciv libera circulație, să își deschidă cont bancar, să poată să aducă mărfuri, tot soiul de lucruri de acestea de care beneficiază orice cetățean al unui stat membru al UE. Pentru cei care nu au încă aceste avantaje evident că trebuie să se aștepte la un program foarte bine structurat care se numește Road Map. Deci UE elaborează pentru fiecare stat candidat un traseu cu niște puncte foarte clare pe care trebuie să le atingă țara resprectivă urmând bineînțeles să și ajute statul candidat să atingă acele obiective. Deci acestea sunt niște lucruri foarte importante. De ce, pentru că, să nu uităm, se pune problema de hai să spunem ținta inflației. Ca să ții inflația sub control trebuie să îndeplinești anumite creiterii. Ca să îndeplinești anumite criterii trebuie să fii ajutat pentru că în clipa în care lași ca prețurile să o ia razna și nu ai niciun fel de sprijn să gestionezi cumva lucrul acesta evdent că nu ai cu să ții inflația sub control. Evident că acestea sunt niște exemple care ne afectează pe noi în viața de zi cu zi. Și oamenii trebuie să se aștepte că în clipa în care se introduc acele reglementări, încetul cu încetul viața de zi cu zi se îmbunătățește. Asta este important, să nu se oprească la evenimente minore, punctuale dintr-o perioadă foarte scurtă. Să se gândească că pe termen mediu și lung pentru că acolo este miza cea mare.

- Apropo, R. Moldova, în toată această perioadă de la independență până acum am fost mereu șantajați de către ruși cu două lucruri: energia și piața de desfacere. Odată cu obținrea acestui statut se reduc reiscurile unui șantaj sau unui colapt în cazul în care „fratele” de la est ar putea să închidă robinetele și vama?

- Acum problema cu robinetul este o problemă care vizează absolut toată Europa. Știm prin ce coșmar trec germanii în clipa aceast. Germania este chiar extrem de afectată de toată povestea. E de așteptat să se întâmple așa ceva ori de câte ori cineva este pus la colț bineînțeles că sare cu ghearele și cu dinții să se apere și să iasă din colțul cu pricina. Deci reacția Rusiei este absolut de așteptat, era absolut previzibilă și toți decidenții din zonă să fie pregătiți să ia măsuri. Deci ne așteptăm la așa ceva categoric. pe de altă parte, în situația în care se găsesc soluții pentru Germania, cu siguranță soluții se găsesc și pentru R. Moldova. Să nu uităm că una este să pui probema pentru o populație de, hai să spunem cinci milioane de locuitori, și cu totul altceva să îți pui problema pentru o populație de 60 de milioane de locuitori. Deci sigur că vor fi astfel de presiuni, e de așteptat să fie astfel de presiuni. Dar cu siguranță, în situația în care acest club, că așa ne place nouă să spunem, club select. În situația în care acest club a invitat R. Moldova, în niciun caz nu o să accepte să se întâmple niște evenimnte neplăcute, periculoase, după ce s-a făcut acestă invitație.

- Există voci care spun că această decizie nu ar fi fost posibilă dacă Rusia nu invada Ucraina. Credeți că era inevitabilă totuși o decizie, cel puțin în ceea ce privește R. Moldova, privind statutul de candidat, având în vedere evoluțiile politice din ultimii 10-12 ani?

- Cred că ar mai fi trenat încă un pic lucrurile acestea. Este adevărat, toată poveste nefericită din Ucraina a accelerat aceste decizii. Există defapt și un mesaj foarte puternic pe care UE îl dă Rusiei în felul acesta, ceva de genul: Stai cuminte că noi totuși îi luăm sub aripa noastră pe ei. Dar dacă nu s-ar fi întâmplat acest eveniment nefericit cu siguranță ar mai fi trenat lucrul acesta. UE are totuși problemele ei pe care trebuie să se concentreze și știm bine că sunt probleme legate de criza financiară, sunt probleme legate de euro, sunt probleme legate inclusiv între statele membre, apropo de cine conduce mai bine și cine se lasă condus, sunt probleme legate inclusiv de Brexit. Sunt multe probleme și probabil că toată povestea asta ar fi trenat. Asta ca să vorbim foarte foarte cinsiti și să nu ne îmbătăm cu apă rece.

- Știu că nu vă place să faceți prognoze, dar iată etapa de la depunerea cererii de când am devenit stat sau am început parcursul european, după care am devenit stat asociat a fost cea pe care o avem , de aproape 8 ani până la stat candidat. Următoarea etapă, de la stat candidat până la stat membru, cum credeți, în ce orizonturi de timp am putea să ne axăm?

- Este o întrebare foarte grea și nu suntem la loterie. Dacă ne uităm la Croația, Croația a derat practic în timp record, dacă ne uităm la Turcia, de 40 și ceva de ani așteaptă. Nu vreau să comentez mai mult.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter