Poliţia a înregistrat peste 200 de încălcări ale legii în ziua votării. Și misiunea de observare a alegerilor, Promo-LEX, a consemnat alte câteva sute de cazuri. Cea mai gravă neregulă constatată a fost transportul organizat al alegătorilor la secţiile de votare, atât în ţară, cât şi peste hotare. Autoritățile de la Chişinău investighează transportul alegătorilor cu avioane din Rusia spre Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Totodată, Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat că la secţiile de votare din străinătate au fost înregistrate 15 alerte false cu bombă.
Poliţia naţională anunţă că au documentat 24 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, cele mai multe fiind înregistrate peste hotare.
ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA „:În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Poliţia Naţională a înregistrat în total 225 de încălcări. Şi de această dată cele mai multe nereguli, 80 la numar, ţin de fotografierea buletinului de vot. În 26 de cazuri exista suspiciuni de corupere a alegătorilor. Au fost documentate cazuri de promovare electorală. De asemenea, poliţia a înregistrat şi câte un caz de lipsă sau pierdere a ştampilei, dar şi un caz de deteriorare a buleitnului de vot. Pe parcursul zilei de ieri, poliţia a documentat şi peste 40 de cazuri în care alegătorii au venit la secţiile de votare în stare de ebrietate, precum si acţiuni de huliganism”.
ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII ÎNREGISTRATE DE POLIŢIE TOTAL 225 FOTOGRAFIEREA BULETINELOR DE VOT 80 CORUPEREA ALEGĂTORILOR 26 PROMOVARE ELECTORALĂ 37 LIPSA ŞTAMPILEI 1 PIERDEREA ŞTAMPILEI 1 DETERIORAREA BULETINULUI DE VOT 1 ALTE INCIDENTE 41
Turul doi al alegerilor prezidenţiale a fost monitorizat de sute de observatori de la Asociaţia Promo-LEX. Ei au constatat APROAPE 800 de incidente, printre care: agitaţie electorală, sigilarea incompletă a urnelor de vot, transport organizat al alegătorilor la secţiile de vot dar şi prezenţa nejustificată a persoanelor la secţiile de votare.
NICOLAE PANFIL, şeful misiunii de observare, Promo-LEX: „Prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secţia de votare - au fost 41 de cazuri. Aici aş vrea să atrag atenţia la fenomenul despre care am vorbit şi ieri. Peste hotare, în unele secţii de vot am constatat prezenţa unor persoane în preajma secţiilor de votare care înregistrau participarea cetăţenilor la vot. În unele cazuri aveam bănuiala că sunt cel mai probabil cetăţeni străini, care au fost implicaţi în documentarea participării alegătorilor şi ne-am pus întrebarea: oare în ce scop s-a făcut această documentare”.
Şi reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova au prezentat concluziile după ce au monitorizat sute de secţii de vot.
MS. LUCIE POTUCKOVA, coordonator OSCE în Republica Moldova: „Provocările care au venit din partea interferenţei străine şi cumpărarea voturilor a continuat să fie o provocare pentru această campanie. Ziua de alegeri a fost organizată în mod calm. A fost bine organizată şi de fapt, observatorii internaţionali au observat doar câteva probleme procedurale. Numărarea voturilor şi totalizarea voturilor a fost evalută ca fiind pozitivă”.
Toate incidentele înregistrate în ziua scrutinului au fost raportate Comisiei Electorale Centrale şi vor fi anchetate.