Politic

„Sportivul cu medălii” și noua tactică a Moscovei de a răspândi falsuri în Republica Moldova

Video

Utilizarea influencerilor pentru promovarea anumitor mesaje politice este o nouă tactică adoptată de Moscova și folosită din ce în ce mai mult în Republica Moldova, la fel cum a folosit-o și în România, în cadrul ultimelor alegeri prezidențiale, susține directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Mai mulți oameni, necunoscuți până la un moment dat, apar în public cu mesaje foarte clar axate pe politic. Iar cazul acestui sportiv cu medălii, cum spunea dânsul, este relevant din punctul ăsta de vedere”, a declarat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„Asta este o parte a strategiei Rusiei de dezinformare. Acești pseudo-influenceri, oameni care primesc bani de la anumite partide politice pentru a promova anumite mesaje, în cazul acestui sportiv, mesaj moldovenist, încep să devină „vedetele zilei”. Pe portalurile de știri, altă dată serioase, acești oameni apar tot mai des și mai des. Prin astfel de practici se încearcă schimbarea valorilor. Sunt readuși în prim-plan oameni care au o agendă ascunsă.”

Potrivit lui Macovei, în cadrul campaniei StopFals, au fost făcute profilurile mai multor influenceri „care nu sunt nimic altceva decât persoane plătite de Moscova pentru a promova anumite mesaje”, și care „manipulează foarte ușor algoritmii rețelelor de socializare”.

În acest sens, directorul API subliniază că autoritățile ar trebui să întreprindă acțiuni mai dure, apreciind totodată faptul că Republica Moldova va fi parte a unui mecanism aplicat la nivelul Uniunii Europene prin care derapajele de pe rețelele de socializare vor putea semnalate mai ușor, iar măsurile în privința acestor derapaje vor fi luate în termeni mai rapizi.

De asemenea, Macovei a subliniat rolul deosebit de important pe care îl are jurnalismul independent și societatea civilă în a ajuta cetățenii să aibă o bază de informații de context. „Multe decizii sunt luate de oameni pe emoții, fără a înțelege contextul, iar acești influenceri, care știu foarte bine să apese pe emoțiile oamenilor, pentru a-i utiliza, vor face lucrul ăsta. Noi trebuie să învățăm să gândim lucid pentru a lua decizii bune pentru țară și pentru familiile noastre”.

Și directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, a subliniat că nu toți cetățenii sunt capabili să deosebească adevărul de un fals sau de o informație manipulatoare.

„Rețelele de socializare sunt pline de produse otrăvite. Informația la fel este un produs pe care îl consumăm. Dacă lăsăm să domine în acest haos produsele otrăvite, cum ne asigurăm că cetățenii vor lua decizii coerente și atunci când e vorba de propria lor sănătate, dar și atunci când e vorba despre democrația colectivă precum sunt alegerile? Cetățeanul trebuie ajutat, protejat de aceste toxicități aruncate în fiecare zi în spațiul public. Atât TikTok, cât și Telegram sunt platforme pline de falsuri, dar și pe X, și pe Facebook, de asemenea, se propagă foarte multe falsuri”.

În contextul alegerilor din 28 septembrie, politologul român Cristian Pârvulescu sugerează că autoritățile Republicii Moldova ar putea face față valului de dezinformare pe care serviciile speciale rusești îl pregătesc doar dacă vor învăța din experiența României.

„Deși toate rețelele și platformele sociale sunt riscante, TikTok reprezintă riscul cel mai mare. TikTok este o mașină de radicalizare. Algoritmul funcționează doar în direcția radicalizării. Sunt foarte multe studii care dovedesc acest lucru, de aceea intervenția autorităților nu este doar dezirabilă, ci necesară pentru că vor pierde orice contact cu alegătorii tineri, cei care devin dependenți de rețelele de socializare, în special de TikTok”, spune Cristian Pârvulescu.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter