Actualitate

Stagii de practică în condiții moderne

video

22 de unităţi economice din Republica Moldova au beneficiat de sprijin financiar pentru a-şi putea cumpăra utilaje moderne. Au fost selectate întreprinderile unde îşi fac stagiul de practică elevii din şcolile profesionale. Timp de aproape un an, peste 400 de tineri au avut posibilitatea să lucreze cu echipamente de ultimă generaţie.

NATALIA BORŞ, reprezentant întreprindere Chişinău: „La întreprindere fac practică anual în jur de 56 de elevi. Avem o donaţie de 20 de mii de euro. La sectorul microbiologic au fost procurate două autoclave de laborator şi un termostat incubator. La sectorul fizico chimic a fost procurat un refractometru, un polarimteru”.


ANDREI MIHAILOV, reprezentant întreprindere UTA Găgăuzia: „Ne ocupăm de instalaţiile sanitare şi de încălzire, dar şi de montarea utilajelor. Am avut 15 elevi. Toţi au susţinut cu brio examenele practice. Am depus proiectul pentru un grant, am câştigat şi am investit în echipamente şi utilaje. Elevii au reuşit să beneficieze de ele. Acum, utilajele îşi aşteaptă următorii studenţi”.


În cele 22 de unităţi economice care au beneficiat de sprijin financiar în acest an îşi fac stagiul de practică peste 460 de elevi.


SERGIU HAREA, preşedintele Camerei de Comerţ din RM: „Sunt echipamente care ajută tinerii să preia cele mai bune competenţe, cele mai bune cunoştinţe, astfel, încât să creştem competitivitatea companiiilor autothtone. La moment, circa 30% din copiii care sunt în învăţământul profesional tehnic sunt şi în învăţământ dual. În acest an conform comenzii de stat avem 2100 de cereri pentru a pregăti în cadrul la 178 de companii. Este o creştere practic cu 30% comparativ cu anul trecut”.


GALINA RUSU, secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „În învăţământul dual avem totuşi o rată de angajabilitate calculată deja două iteraţii de peste 70%, ceea ce înseamnă că, vorbeşte foarte clar de necesitatea de implicare, dar şi posibilitatea de dezvoltare a unei cariere prin învăţământ dual”.


CLAUDIA HERMES, director de ţară, GIZ Moldova: „Prin aceste activităţi încercăm să integrăm în procesul de instruire tehnologii şi practici moderne, astfel încât să facem posibil ca studenţii să obţină o educaţie care să corespundă actualităţii”.


Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului "Întreprinderi şi Comune Puternice pentru Moldova", finanţat de Ministerul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare şi Guvernul Elveţiei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter