Economic

Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului

Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului în urma unei decizii a Curții de Apel. Compania Avia Invest avea concesiunea aeroportului și a anunţat că va ataca decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Premierul Natalia Gavriliţa a declarat că Guvernul începe procedurile de preluare a activităţilor şi a dat asigurări că angajaţii nu-şi vor pierde locurile de muncă.

Motivul care stă la baza rezilierii concesiunii  Aeroportului este lipsa unei garanții privind buna execuției a contractului.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: „Curtea de Apel a pronunţat o decizie în sensul respingerii apelurilor declarate de concesionar faţă de o decizie Judecătoriei Chişinău din februarie 2022. Asta înseamnă că Aeroportul Chişinău revine în gestiunea statului ceea ce înseamnă că şi a cetăţenilor RM. Este un merit al poporului RM care vrea ca administrarea bunurilor statului să se facă în interesul lor şi nicidecum în interesul unor grupuri oligarhice. Este executorie din momentul propunţării, adică începând de astăzi.”

Compania Avia Invest contestă decizia și o va ataca la Curtea Supremă de Justiție.

COMUNICATUL COMPANIEI AVIA INVEST
Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro.  Avia Invest consideră că decizia Curții de Apel Chisinău este ilegală. Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat… Este evident că asupra instanțelor s-a făcut presiuni politice…

La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii Avia Invest au acuzat Curtea de Apel Chişinău de lansarea unui atac raider împotriva companiei şi susținea că se produc mai multe ilegalităţi. Curtea de Apel a replicat că declaraţiile administraţiei companiei aeriene sunt lansate cu scopul de a influenţa opinia publică şi a tergiversa examinarea cauzei. Agenţia Proprietăţi Publice  este împutercinită de Guvern să preia activităţile de gestionare a Aeroportului Chişinău.

NATALIA GAVRILIŢA  prim-ministru al Republicii Moldova: „Suntem hotărâţi să ducem toate reformele până la capăt şi să obţinem finalitateîn toate aceste cazuri unde au fost delapidări de milioane şi miliarde. Vreau să vă asigur că tranziţia va fi una ordonată. Am dat toate indicaţiile necesare autorităţilor publice relevante. Vreau să asigur partenerii noştri, partenerii aeroportului, liniile aeriane că vom gestiona profesionist acest bun al statului.  Transmit un mesaj angajaţilor că nu vom pierderea locurilor de muncă.”  

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în 2013,  de Compania Avia Invest, controlată de Ilan Șor. Comisia de anchetă creată de Parlament a constatat că procesul de concesionare a fost viciat. La concurs nu doar că a fost admisă, dar a şi câştigat o companie ce nu avea dreptul şi nu fusese invitată.

IGOR MUNTEANU fost preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă:
„O companie care avea 5400 de lei pe cont, în momentul concursului de concesionare, a primit cel mai important obiectiv de infrastructură critică din R. Moldova.  Această companie Avia Invest nu a folosit bani din surse proprii pentru că nu le-a avut  ci a folosit taxa aeroportuară pentru ca să-şi îmbogăţească proprietarii şi stăpânii.  Decizia Curţii de Apel este salutabilă, dar vreau să atrag atenţia că ea nu este definitivă şi nici executorie.  Până la încheierea acestei etape mai este Curtea Supremă de Justiţie.”

Preşedintele Maia Sandu a declarat că gruparea coruptă care a preluat abuziv Aeroportul în 2013 a suferit astăzi o înfrângere.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Ştim cum s-a întâmplat acest contract de concesiune.  El a  fost semnat în detrimentul statului R. Moldova. Ştim că statul a fost prejudiciat în toată această perioadă. Respectiv, este bine că administrarea Aeroportului revine statului. Sperăm să vedem rezultate şi pe multe cazuri de corupţie mare.”

În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a notificat Avia Invest despre desființare contractului de concesionare a Aeroportului. În vara acestui an, Guvernul a decis  şi rezilierea contractul de modernizare a autogărilor din cauza neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastrcuturii: „Recuperarea gărilor şi Aeroportului de fapt sunt recuperarea infrastructurii strategice de transport a ţării noastre. Care fără o investiţie corectă şi în interesul oamenilor şi a economiei nu poate să nu ducă la creşeterea economică a ţării.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter