Politic

Reuniune a miniștrilor de Externe din UE pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Bogdan Aurescu va face referiri la situația de securitate din R. Moldova și acțiunile de destabilizare

post-img
Bogdan Aurescu

Ministrul Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, relatează Agerpres.

Ministrul de externe va face referiri la situaţia de securitate din Republica Moldova şi acţiunile de destabilizare care vizează administraţia proeuropeană şi va încuraja statele membre să continue transmiterea de susţinere pentru guvernul proeuropean din această ţară. Aurescu va solicita continuarea sprijinului UE pe multiple paliere pentru autorităţile de la Chişinău. De asemenea, va sublinia necesitatea creării unui nou regim de sancţiuni, propunere pe care a lansat-o la CAE din luna februarie, care să vizeze persoanele responsabile de acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova, aspect la care România lucrează deja.

În cadrul reuniunii comune a miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor apărării din statele membre UE, oficialii europeni vor evalua stadiul implementării Busolei Strategice, la un an de la adoptarea acesteia, precum şi sprijinul necesar în continuare pentru Ucraina. Bogdan Aurescu va saluta rezultatele implementării Busolei Strategice, inclusiv din perspectiva răspunsului la consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi va sublinia necesitatea menţinerii şi consolidării sprijinului pentru Ucraina, precum şi pentru Republica Moldova.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va menţiona acţiunile de sprijin desfăşurate de România pentru Ucraina, inclusiv date actualizate cu privire la exportul de cereale ucrainene cu ajutorul ţării noastre, care în prezent au ajuns la peste 14 milioane de tone.

Ministrul Bogdan Aurescu va participa şi la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie, reuniune care va prilejui coagularea acţiunii solidare a comunităţii internaţionale, în vederea abordării crizei umanitare de proporţii şi a nevoilor de redresare şi reconstrucţie, pe fondul dezastrului natural care a afectat cele două state. În cadrul sesiunii dedicate anunţării angajamentelor financiare, ministrul de externe va afirma angajamentul constant al României pentru continuarea susţinerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populaţiei afectate din cele două state şi va anunţa un nou pachet de asistenţă financiară din partea României în sprijinul celor două state puternic afectate de cutremure.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter