Prezența deputaților la ședințele plenare reprezintă un indicator esențial al responsabilității acestora în exercitarea mandatului. Datele colectate de Promo-LEX, pentru perioada august 2023 – iulie 2024, oferă o imagine detaliată a prezenței și absențelor la ședințele Parlamentului, evidențiind tendințe, probleme și măsuri aplicate pentru asigurarea participării active. Constatările se regăsesc în Raportul de monitorizare a activității Parlamentului (legislatura a XI-a), care urmează să fie prezentat în data de 9 decembrie.
În cele două sesiuni ordinare ale perioadei de monitorizare, ponderea medie a deputaților prezenți a fost de 87%. Această prezență a crescut de la 85% în sesiunea de toamnă 2023 la 89% în sesiunea de primăvară 2024. O posibilă explicație pentru această îmbunătățire o reprezintă aplicarea sancțiunilor pecuniare pentru absențele nemotivate, dar și reducerea frecvenței ședințelor plenare, organizate o dată la două săptămâni.
Totuși, unele ședințe au fost marcate de prezențe scăzute, precum cea din august 2023, cu doar 73 de deputați prezenți, și ședințele din 28 decembrie 2023, 26 aprilie 2024 și 6 iunie 2024, când au fost înregistrați între 76 și 78 de deputați.
Cine sunt deputații care au absentat de la ședințele plenare ale Parlamentului?
Aleșii poporului sunt obligați să se înscrie pe lista de prezență până la începerea ședinței și să fie prezenți pe toată durata acesteia. Totuși, în cazul în care deputatul nu poate participa, din diferite motive, acesta trebuie să informeze conducerea Parlamentului.
Pentru perioada august – decembrie 2023:
- PAS (63 de deputați) a acumulat un număr de 50 de absențe,
- BCS, cu 25 de parlamentari, a avut 59 de lipse,
- cei cinci deputații independenți au avut un număr total de 75 de absențe,
- deputații neafiliați, care inițial erau cinci, apoi au ajuns la șapte mandate, au adunat 50 de absențe.
Situația nu fost mai roz nici în perioada ianuarie – iulie 2024, când deputații ”s-au întrecut” la numărul de absențe.
În sesiunea de primăvară 2024,:
- cei 62 deputați PAS au acumulat 83 de absențe,
- cei 25 de deputați BCS au avut 83 de lipse,
- cei cinci deputații independenți au absentat de la ședințe de 50 de ori,
- cei neafiliați au absentat de 44 de ori.
Cel mai mare număr de absențe, ca număr absolut, l-au avut deputații fracțiunii BCS – 142 de absențe, însă raportat la numărul de deputați, cele mai multe absențe au fost înregistrate de deputații independenți.
Pentru întreaga perioada monitorizată, deputații au înregistrat următoarele absențe:
Fracțiunea PAS – 133 de absențe, dintre care:
- Motivate – 94 de absențe.
- Nemotivate – 39 de absențe.
Fracțiunea BCS – 142 de absențe, dintre care:
- Motivate – 116 de absențe.
- Nemotivate – 26 de absențe.
Deputații independenți – 125 de absențe, dintre care:
- Motivate – 35 de absențe.
- Nemotivate – 90 de absențe.
Deputații neafiliați – 94 de absențe, dintre care:
- Motivate – 21 de absențe
- Nemotivate – 73 de absențe.
Cele mai multe absențe motivate le-a înregistrat deputatul BCS, Vladimir Voronin. La polul opus, cele mai multe absențe nemotivate le-au înregistrat trei deputați neafiliați – Suhodolski Alexandr, Nesterovschi Alexandr și Lozovan Irina și cei cinci deputați independenți – Apostolova Reghina, Fotescu Vadim, Jardan Petru, Tauber Marina.