Un autolaborator mobil, dotat cu echipamente pentru monitorizarea calității aerului, care s-a aflat în administrarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, prin Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a fost donat, azi, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Agenției de Mediu din Republica Moldova, în baza unui memorandum aprobat de Guvernul României.
„Prin donația bunurilor mobile aparținând domeniului privat al statului, către Agenția de Mediu din Republica Moldova, va crește capacitatea de răspuns a autorităților în cazul unor evenimente cu impact asupra calității aerului în special și a mediului, în general. Pe de altă parte, utilizarea autolaboratorului de către personalul cu atribuții în domeniu va conduce atât la o mai bună cunoaștere a calității aerului, precum și la familiarizarea instituțiilor abilitate cu metodele de referință utilizate pentru monitorizarea calității aerului înconjurător, conform reglemetărilor europene”, se arată în Memorandumul semnat de ministrul român al Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, care a fost aprobat de Executiv.
De asemenea, ministrul Mircea Fechet a subliniat în cadrul întâlnirii care a avut loc, azi, la Ministerul Mediului - România, că R. Moldova se poate baza oricând pe susținerea României în tot ce înseamnă implementarea legislației europene în domeniul protecției mediului, astfel încât să nu repete greșelile făcute de România pe parcursul procesului de aderare, indiferent de cine se va afla la conducerea instituțiilor publice.
În ultimii ani, între ANPM și Agenția de Mediu din R. Moldova au avut loc mai multe întâlniri, atât în România, cât și în R. Moldova, iar schimbul de experiență în domeniul implementării politicilor europene de mediu s-a făcut permanent, între specialiștii noștri și cei de peste Prut.
„Donarea acestui autolaborator, evaluat la 747.000 de lei, este un demers care continuă colaborarea dintre instituțiile noastre de mediu. Autovehiculul conține mai multe analizoare pentru poluanți, stație meteorologică, echipamente de înregistrare și stocare a datelor și multe alte instalații, cu ajutorul cărora autoritățile vor fi în măsură să realizeze studii pertinente privind evoluția calității aerului și vor putea aplica, experimental, tehnicile de analiză utilizate în mod curent, la nivelul Uniunii Europene”, a spus președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, care a făcut oficial anunțul privind donarea acestui autolaborator, către autoritățile de mediu ale Republicii Moldova, în vara acestui an, în timpul vizitei delegației României, la Chișinău.
„Pentru noi, acest echipament reprezintă o dovadă a continuității relațiilor de colaborare și prietenie, dintre țările noastre. Vă promit că autolaboratorul va asigura monitorizarea calității aerului transfrontalier, dar și local apărând scopul pentru care a fost oferit: calitatea aerului”, a spus Dorin Poverjuc, directorul Agenției de Mediu din Republica Moldova.
Un astfel de laborator mobil se amplasează în zonele cu impact major asupra calității aerului (zonele platformelor industriale, zonele depozitelor de deșeuri, zonele cu trafic intens, etc.), fiind dotat și cu sursă alternativă de curent capabilă să mențină funcționarea întregului sistem în cazul unei întreruperi a energiei electrice, iar poluanţii monitorizaţi cu ajutorul său sunt cei prevăzuţi în legislaţia europeană (Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa):
- dioxid de sulf (SO2)/hidrogen sulfurat(H2S);
- oxizi de azot (NO, NO2, NOx)/ amoniac (NH3);
- particule în suspensie – fracția PM10;
- compuși organici volatili (C6H6, C7H8).
Corelarea nivelului concentraţiei poluanţilor cu sursele de poluare se face pe baza datelor meteorologice obţinute în autolaborator cu senzorii meteorologici de direcţie şi viteză ale vântului, temperatură, presiune, umiditate, precipitaţii şi intensitate a radiaţiei solare.