Politic

Maia Sandu, aplaudată în Parlamentul European. Șefa legislativului de la Bruxelles, Roberta Metsola, a declarat că R. Moldova își are locul în Uniunea Europeana

Maia Sandu în PE
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova face parte din Europa şi este o ţară europeană. Este declaraţia făcută de Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, în plenul Parlamentului European unde a ţinut un discurs. Europarlamentarii au aplaudat-o îndelung şi au felicitat-o pentru curajul de care dă dovadă în alegerea viitorului Republicii Moldova, având în vedere noul context regional, extrem de tensionat. Şi Roberta Metsola, şeful legislativului european, a declarat că Republica Moldova aparține familiei europene.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: "Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE se poate face peste noapte. Înțelegem că procesul de aderare este unul lung şi complex, dar noi nu încercăm să găsim scurtături. Pentru noi, aderarea trebuie să se facă pe merit, rezultate şi nu pe o secvențiere geografică. Respectăm acest principiu al meritelor. În același timp, ne-am dori să vedem pragmatism şi flexibilitate politică strategică din partea statelor UE. Perspectiva aderării ar trimite cetățenilor din Republica Moldova un semnal foarte puternic şi anume că UE ne susține. Pentru noi, acest statut e luminița de la capătul tunelului în acest moment atât de dificil."

Maia Sandu le-a vorbit europarlamentarilor şi despre hotărârea autorităţilor de la Chişinău de a reforma, din temelie, instituţiile statului, de a consolida securitatea energetică a ţării şi de a reduce riscurile de securitate.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: "Vreau să vă cer să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în țările dumneavoastră şi să cereți factorilor de decizie să susțină Republica Moldova pe acest drum, pentru a rămâne parte a lumii libere şi pentru a se alătura proiectului celui mai de succes din lume."

Intervenția Maiei Sandu în forul european a avut loc la invitaţia președintelui parlamentului comunitar, Roberta Metsola.

ROBERTA METSOLA președintele Parlamentului European: "Vreau să vă mulțumesc pentru curaj în fața agresiunii nejustificate şi ilegale a Rusiei în Ucraina, lucru care are un impact puternic asupra Republicii Moldova. Vă mulțumesc pentru eforturile făcute de ţara voastră şi angajamentul personal în susținerea unei viziuni europene pentru țara dumneavoastră împotriva tuturor."

Aflată într-o vizită de două zile la Bruxelles, Maia Sandu a avut o serie de întâlniri importante cu înalţi oficiali europeni. Prima întrevedere a fost ieri, cu Președintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi au vorbit, în principal, despre riscurile de securitate din regiune. Maia Sandu i-a mulțumit lui Charles Michel pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană în gestionarea fluxului de refugiați și pentru depășirea consecințelor economice și sociale ale războiului. 

Astăzi, Maia Sandu s-a întâlnit cu prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo. Cei doi au discutat despre intensificarea dialogului bilateral moldo-belgian şi sprijinul oferit de Belgia pentru integrarea Republicii Moldova în comunitatea europeană. 

La ora 19.00, preşedintele Republicii Moldova are programată o întrevedere cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. 

Mâine, Maia Sandu va merge la Paris, unde este aşteptată de omologul său francez, Emmanuel Macron.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter