Extern

Atac cibernetic la mai multe spitale din România. Camerele de gardă, pline cu pacienţi. Serviciile medicale nu mai pot fi înregistrate

post-img
Atac cibernetic

Sunt probleme mari la mai multe spitale din ţară, în urma unui atac cibernetic. Momentan nu mai pot fi înregistrate serviciile medicale, iar camerele de gardă sunt pline cu pacienţi pentru că este sezonul virozelor. Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware, scrie tvrinfo.ro

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

În Bucureşti, printre unităţile sanitare afectate se află spitalele „Marius Nasta” şi „Bagdasar Arseni”, Colţea şi Fundeni.

În camerele de gardă sunt timpi de așteptare din ce în ce mai mari, din cauza atacului. Asta pentru că firma ale cărei servere au fost atacate în această dimineață se ocupa de partea care ține legătura între spitale și Casa Națională de Sănătate.

La unul dintre spitalele din București, managerul a precizat că contracte cu această firmă sunt în multe spitale din România.

O echipă de specialiști s-a deplasat la fața locului pentru investigarea atacului cibernetic, potrivit DNSC.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate.

„Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară. Pe măsură ce vom avea informaţii suplimentare vi le vom furniza”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, unităţile medicale nu mai pot raporta serviciile medicale.

Sistemul informatic medical Hipocrate contribuie la integrarea şi interconectarea tuturor activităţilor dintr-o instituţie medicală.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter