În Republica Moldova sunt prea puţini experţi judiciari în domeniul construcţiilor. Astfel de investigaţii se fac la Centrul Naţional de Expertize Judiciare de la Ministerul Justiţiei, unde sunt angajaţi doar şase specialişti în construcţii. Există şi un expert privat care oferă astfel de servicii. Complexitatea verificărilor specifice, volumul mare de muncă şi salariile mici fac ca această profesie să nu fie atractivă.
La Centrul Naţional de Expertize Judiciare de la Ministerul Justiţiei sunt 57 de experţi judiciari, însă doar şase sunt specializaţi în construcţii. Acum în atenţia lor sunt aproape 350 de dosare. Din 2016 şi până în 2018, Centrul nu a realizat nicio analiză în domeniul construcţiilor, din cauza carenţelor legislative.
Timp în care dosarele s-au tot strâns. Aliona Gîlca lucrează la Centrul de Expertize din 2007 şi face verificări în peste 30 de cazuri, deşi este şefa laboratorului de expertize judiciare în construcţii. Ea recunoaşte că uneori e nevoită să stea mult şi peste program.
ALIONA GÎLCA, şef laborator expertize judiciare în construcţie şi evaluare: „Raportând la volumul de muncă este un număr ineficient de experţi şi cu asta, de fapt, se luptă domeniul de expertize în construcţie de când am păşit pragul acestei instituţii.Avem trei specialităţi la care ne referim. Prima ar fi evaluarea bunurilor imobile şi a utilajelor tehnologic. Cea de-a doua ţine de partajul bunurilor imobililor, adică împărţirea lor. Cea de-a treia ţine de cercetarea obiectelor imobiliare, materialelor de construcţie şi a altor documente.”
Un exemplu de expertiză într-un dosar cu notorietate este cea privind podul Leova-Bumbăta, iniţiată în octombrie 2024 şi blocată acum pentru că în Republica Moldova există doar un specialist care o poate face. Cercetările ar putea dura până la trei luni.
OLGA CATARAGA, director, Centrul Naţional de Expertize Judiciare: „Sunt nevoie de nişte cercetări care la noi în Moldova nu le putem face. Avem nevoie de o persoană, deoarece este expertiza drumurilor. O singură persoană la noi în CNEJ, doamna Chintea, care are făcută Academia de Construcţii din Odesa, docturatura anume pe domeniul drumurilor. Dumneaei a şi recomandat un specialist din Ucraina. Procurorii au discutat cu dânsul la direct. Am primit ordonanţa de dispunere de atragere a lui. Urmează să stabilească preţul, cât va cere pentru lucru.”
Peste 80 de expertize se află acum şi pe masa experţilor în psihologie şi criminalistică. Iar în laboratorul chimic lucrează şase experţi, unele dintre verificările aflate în sarcina lor fiind extrem de complexe şi de durată.
IORDAN KIURKCIU, şef laborator expertize judiciare ale materialelor şi substanţelor: „Sunt expertize mai simple. Sunt altele mai complicate şi pot dura o lună sua două. La moment avem 17 materiale în lucru din diferite domenii: substanţe narcotice, materiale, produsele solului, substanţe necunoscute. Avem în jur de opt materiale ale documentelor şi înscrisurilor. La noi în laborator sunt şase experţi. De dorit să fie mai mulţi.”
Reprezentanţii Centrului Naţional de Expertize Judiciare susţin că e imperios necesară creşterea numărului de experţi judiciari, atât la stat cât şi în domeniul privat.
OLGA CATARAGA, director, Centrul Naţional de Expertize Judiciare: „Nouă ne trebuie logistică. Nouă ne trebuie bani în buget ca să achităm. Nouă ne trebuie să instruim persoana respectivă. În comparaţie salariul nostru cu cel al României, e de şase ori salariul lor mai mare ca al nostru. La ei angajarea e prin concurs. La noi îi rugăm să vină la muncă.”
În prezent, salariul unui expert judiciar începător este de aproximativ 12 mii de lei, iar specialist cu experienţă ajunge să primească în jur de 16 mii de lei lunar.