Social

Un proiect cinematografic a blocat ciculaţia transportului public în sectorul Buiucani al Chişinăului

Un proiect cinematografic a blocat ciculaţia transportului public în sectorul Buiucani al Chişinăului

Ambuteiaje infernale şi nervi. Aşa a început dimineaţa pentru locuitorii mai multor sectoare din Chişinău. Din cauza filmării unui lungmetraj, a fost blocată strada Mitropolit Dosoftei, ceea ce a creat o reacţie în lanţ. S-a circulat bară la bară pe câteva artere principale din sectoarele Centru şi Buiucani, iar în unele zone, rândul de maşini s-a întins pe kilometri întregi. Majoritatea oamenilor au aflat abia în staţii despre restricţiile de circulaţie, deoarece nici procucătorii filmului, nici Primăria nu au comunicat din timp.

Cele mai mari ambuteiaje s-au format pe bulevardele Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Calea Ieşilor. Unii şoferi şi pasageri s-au plâns că au stat chiar şi două ore în trafic.

"Din centru până la Dendrariu, două ore. Şi m-am întors înapoi, şi am jumătate de oră stau în ambuteiaj. Eu două ore mă duceam până la Bălţi şi veneam înapoi."

"Oi, avem un ceas şi jumătate. Din marginea oraşului venim. Acolo tot e ambuteiaj. E mare ambuteiajul? - De acolo vine."

"Prima dată eu văd aşa ceva. De când lucrez, încă aşa ceva nu a fost. Acum trebuie să fie până la Truşeni, ambuteiaj."

"Foarte enervant, fiindcă nu se organizează circulaţia."

Alţi oameni au fost nevoiţi să meargă kilometri întregi pe jos până la serviciu. "Eu sunt de la Vatra, şi trei autobuze erau pe traseu, adică blocate."

Inspectorii de patrulare au dirijat traficul rutier în intersecţii şi sensuri giratorii.

Haosul a pornit supă ce a fost blocată strada Mitropolit Dosoftei unde, de dimineaţă, o echipă de producţie din Republica Moldova a început filmarea unui lungmetraj.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Poliţiştii permit circulaţia transportului pentru perioade scurte de timp, mai exact în pauzele dintre duble. Cei din echipa de producţie a filmului de lung metraj, spun că filmările pe această stradă, vor dura pe parcursul întregii zile.

Am încercat să aflăm de la organizatori de ce nu au anunţat din timp despre filmări, dar aceştia au refuzat să ne ofere comentarii. Ne-au spus doar pelicula e realizată din fonduri europene. Organizatorii ne-au transmis şi un comunicat de presă, cei-i drept după ce s-a degajat circulaţie, în care au anunţat că filmările vor dura până la sfîrşitul lunii mai.

''În perioada 01.04.2024 - 27.05.2024, unele străzi cu trafic intens din municipiul Chișinău ar putea fi vor fi afectate temporar de aceste activități. Înțelegem că aceste inconveniențe pot crea disconfort și vă asigurăm că facem tot posibilul pentru a minimiza impactul asupra vieții cotidiene. "

Reprezentanţii Primăriei Chişinău spun că au aflat ieri despre aceste filmări, însă nu au anunţat cetăţenii, deoarece acest lucru ar fi de competenţa poliţiei şi Ministerului Culturii.

VASILE CHIRILESCU, şef, Direcţia Relaţii Publice, Primăria Chişinău: A fost cu întârziere avizat de către celelalte autorităţi. Întrebaţi-i şi pe cei de la Ministerul Culturii de ce au avizat să se filmeze în oraş. A trebuit să facă undeva, într-un sat, fără să blocheze.

Şeful serviciului de presă al Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco, nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Potrivit autorităţilor municipale, astăzi au fost restricţii de circulaţie şi din cauza vizitei prim-ministrului Belgiei în Republica Moldova Alexander De Croo.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter