Social

O nouă Listă Roşie a speciilor periclitate include cinci păsări care fac parte din fauna R. Moldova

post-img
Fugaci roșcat

O nouă Listă Roșie a speciilor periclitate a fost publicată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în această toamnă şi care arată o scădere extrem de îngrijorătoare a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de țărm, transmite MOLDPRES.

Potrivit Societăţii pentru protecţia păsărilor şi a naturii din Republica Moldova (SPPN), numite în mod generic „limicole”, acest grup de păsări a suferit de-a lungul anilor scăderi ale populațiilor cu mai mult de o treime. În baza acestor cifre, noua listă IUCN reclasifică 16 specii de păsări de țărm de pe tot globul, adică le atribuie categorii de amenințare mai grave.

Dintre acestea, cinci specii fac parte din fauna Republicii Moldova, și anume: Ploierul argintiu (Pluvialis squatarola, Pietrușul (Arenaria interpres), Prundașul de nămol (Calidris falcinellus), Fugaciul roșcat (Calidris ferruginea) și Fugaciul de țărm (Calidris alpina). Acestea sunt specii migratoare, fiind observate la noi doar în „tranzit”, în perioada migrațiilor de primăvară și toamnă.

Scăderile masive în populațiile acestor păsări migratoare sunt un semn că integritatea căilor de zbor se deteriorează. „Deși multe dintre aceste păsări de țărm rămân numeroase și sunt încă întâlnite frecvent pe calea lor de migrație, noi analize ale datelor provenite din scheme de monitorizare pe termen lung arată că populațiile globale ale unor specii au scăzut cu mai mult de o treime în ultimele decenii. În unele cazuri, rata scăderii este în creștere – subliniind necesitatea urgentă a unor cercetări pentru a diagnostica cauzele și acțiuni de conservare coordonate pentru a le aborda”, afirmă Dr. Ian Burfield, coordonatorul Listei Roșii a Păsărilor de la BirdLife International.

Păsările limicole sau păsările de mal sunt păsări mici, care trăiesc în zona malului apelor, au ciocul lung și moale, sunt bune zburătoare pe distanțe mici, se hrănesc cu animale acvatice pe care le scot din sol, de sub pietre sau de pe fundul apelor puțin adânci. Varianta actualizată a Listei Roșii din octombrie 2024 relevă un total 145 de specii care au fost încadrate într-o altă categorie (mai gravă) de amenințare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter