Justiție

Vlad Filat a fost achitat în prima instanţă în dosarul în care era acuzat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari

Vlad Filat a fost achitat în prima instanţă în dosarul în care era acuzat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari

Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, a fost achitat de prima instanţă în dosarul în care era acuzat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Decizia a fost luată de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Filat a refuzat să comenteze hotărârea, dar a spus, din nou, că acest dosar a fost fabricat. Procurorii anticorupţie vor contesta această decizie la Curtea de Apel Chişinău.

Se achită Vladimir Filat, învinuit de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 243, alin. (3), litera b), Cod Penal al Republicii Moldova pe motiv că fapta nu întruneşte elementele constitutive componenţei de infracţiune. Se consideră Vladimir Filat reabilitat. 


Magistraţii au respins demersul procurorilor, care au cerut şapte ani de închisoare pentru fostul premier. La finalul şedinţei, Vlad Filat a declarat că a venit timpul ca deciziile ilegale să aibă şi consecinţe.


VLAD FILAT, fost premier al Republicii Moldova: „Eu cred că în Republica Moldova a venit deja timpul când învinuirile ilegale, ţinutul oamenilor prin instanţă ani de zile, fiind foarte clar că dosarele nu au probe şi aşa mai departe, trebuie să aibă consecinţe. Aici nu mă refer doar la despăgubiri care vin oricum din partea bugetului de stat. Eu mă refer la cei care instrumentează dosarele şi insistă, repet, insistă pe aceste dosare absolut lipsite de logică.”


Procurorii anticorupţie au mai cerut ca Filat să fie obligat să plătescă 12,8 milioane de lei, suma pe care ar fi sustras-o de la Banca de Economii. Acuzatorii vor contesta decizia instanţei la Curtea de Apel Chişinău.


NADEJDA BUSUIOC, procuror de caz: „Urmează să studiem motivele expuse în conţinuntul sentinţei integrale. Având în vedere că acuzarea a pledat pentru vinovăţia inculpatului Vladimir Filat în comiterea infracţiunii de spălare de bani şi a considerat că există suficiente probe care confirmă comiterea de către acesta a infracţiunii încriminate. Procuratura Anticorupţie va contesta cu apel această sentinţă în termenul prevăzut de lege.”


În urma unei autosesizări, Centrul Național Anticorupție a pornit ancheta penală pe numele lui Vlad Filat în august 2015, iar dosarul a fost trimis în judecată în 2018. Fostul premier e acuzat că, în anul 2013, ar fi sustras, printr-un intermediar, sume mari de bani de la Banca de Economii, care aparţinea statului. În toată această perioadă, fostul premier nu şi-a recunoscut vina.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter