Social

Ruta cultural-turistică a Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt promovează 24 de obiective turistice de pe teritoriul României și 30 din Republica Moldova

post-img
Ruta cultural-turistică a Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt

Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova” pune la dispoziție circa 2.000 de km și este alegerea ideală pentru o vacanță prelungită, în care turiștii pot descoperi numeroase obiective istorice și legendare de pe teritoriul României și Republicii Moldova.

ADR Nord-Est coordoneaza acest program de cooperare transfrontaliera prin Birourile de Cooperare Transfrontaliera special infiintate pentru cele doua granite la Iasi si Suceava si care implementeaza Politica Europeana de Vecinanate in ce priveste Republica Moldova si Ucraina.

Iata cateva exemple de astfel de proiecte:

Ştefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui - Conservarea  şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric al raionului Soroca şi  al judeţului Vaslui este obiectivul unui proiect implementat de  Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova în parteneriat cu judeţul  Vaslui şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, România. În  cadrul proiectului vor fi restaurate monumente reprezentative din cele  două regiuni şi organizate evenimente transfrontaliere menite să  consolideze identitatea culturală locală specifică şi dialogul cultural.  De asemenea, urmează a fi finalizate lucrările de restaurare a Cetăţii  Soroca şi restaurea Ansamblul Monumental „Statuia ecvestră a  domnitorului Ştefan cel Mare”, situat în satul Băcăoani, judeţul Vaslui.

Proiectul are o valoare totală de peste un 1.664.118,40 Euro, dintre  care cca 1.067.000 Euro este bugetul gestionat de Consiliul Raional  Soroca.

Pe urmele lui Ştefan cel Mare - Două obiective  turistice majore, dedicate erei lui Ştefan cel Mare, vor fi reabilitate  în cadrul unui proiect ce prevede păstrarea patrimoniului cultural şi  istoric din zona transfrontalieră Vaslui-Hînceşti. Este vorba despre  Muzeul de Istorie şi Etnografie Ciuciuleni din raionul Hîncesti,  Republica Moldova, şi ansamblul monumental de la Podul Înalt, judeţul  Vaslui. Muzeul din Ciuciuleni va fi modernizat prin configurarea unui  concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unei săli dedicate  domnitorului Ştefan cel Mare. Pe lângă investiţiile în infrastructură,  vor fi organizate activităţi de promovare pentru cele două obiective  restaurate, precum şi a tradiţiilor şi obiceiurilor comune din zona  transfrontalieră. Valoarea totală a proiectului este de 1.651.344,65  Euro, dintre care 196.811,61 Euro constituie fondurile gestionate de  Consiliul Raional Hînceşti.\

Călător pe meridiane culturale  - În cadrul  proiectului, ce are drept scop promovarea culturii locale şi păstrarea  patrimoniului, va fi reparat capital un drum unic din Republica Moldova,  din pavaj de granit şi care are o vechime de aproape 100 de ani -  strada centrală Ştefan cel Mare din oraşul Făleşti. De asemenea, va fi  reconstruit şi Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Lazăr  Dubinovschi”.  De partea cealaltă a Prutului va fi reconstruit Muzeul  „Ion Creangă” (Casa Bojdeucă – clădire de patrimoniu, curtea interioară  şi clădirea-muzeu). Proiectul este realizat de Primăria oraşului Făleşti  şi Consiliul Ra- ional Făleşti din Republica Moldova în parteneriat cu  Consiliul Judeţean Iaşi. Valoarea totală a proiectului este de  1.721.162,59 Euro, din care 1.500.000 Euro sunt fonduri europene.

„Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră şi digitalizare” Specialiştii  în restaurare şi patrimoniu mobil din ambele ţări sunt susţinuţi de  Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova. În cadrul  proiectului au fost achiziţionate echipamente pentru conservarea  patrimoniului, specialişti din Republica Moldova au beneficiat de  formare în cadrul laboratorului Complexului Naţional Muzeal Iaşi. Un  Ghid de bune practici privind conservarea şi valorificarea obiectelor de  patrimoniu, conceput de echipa de proiect, este pus la dispoziţia  specialiştilor din domeniul muzeal. Primul muzeu ecleziastic din  Republica Moldova a fost înfiinţat la Mănăstirea Căpriana din Republica  Moldova, în cadrul căruia vor fi expuse artefacte ecleziastice  arheologice. Ideea înfiinţării unui muzeu în cadrul Complexului Monastic  Căpriana, care să protejeze şi să valorifice muzeal artefactele  liturgice arheologice care au aparţinut mitropolitului Gavriil  Bănulescu-Bodoni, a apărut pe parcursul anilor în care aceste artefacte  se aflau în proces de conservare-restaurare la Centrul de Cercetare şi  Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexul  Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, România. Acest patrimoniu cultural  transnaţional comun stă la baza înfiinţării primului muzeu religios din  Republica Moldova, în incinta Mănăstirii Căpriana şi reprezintă obiectul  unei expoziţii digitale permanente în cadrul Complexul Muzeal Naţional  „Moldova” Iaşi. În spaţiul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi a  fost realizată o expoziţie digitală permanentă, unică în România, prin  utilizarea tehnologiei imersive. Digitalizarea şi recrearea 3D în  detaliu a exponatelor muzeale transformă felul în care muzeele  interacţionează cu vizitatorii, iar echipa proiectului a realizat o  ilustrare excepţională a aplicării acestei tehnologii

author-img_1

Cristian Sava

Reporter