Politic

Expert politic, despre scenariile privind alegerile prezidențiale din toamnă: „Cu siguranță va exista o opoziție destul de largă față de actualul președinte Maia Sandu”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Nu cred că va fi o victorie facilă, cu siguranță va exista o opoziție destul de largă față de actualul președinte. O poziție pe care se va coagula din ce în ce mai bine în ajunul alegerilor. Eu mă aștept ca în următoarele două, trei luni să știm cu exactitate cine va fi contracandidatul Maiei Sandu,” a declarat expertul în politică Mihai Mogâldea, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

ZFR

„Indiferent de mesajele care mai  vin dinspre unele partide, de la fostul președinte Igor Dodon ș.a.m.d. Eu cred că până la urmă se va merge pe coagularea întregii opoziții pro-ruse sau antieuropeană. În jurul unui singur candidat care va beneficia nu doar de sprijinul unui grup de partide, dar și de resurse importante financiare, investiții în campania sa electorală, inclusiv probabil încercări de a mitui, corupe alegători. Acolo unde acest lucru este posibil pentru a mări bazinul de susținători la maxim,”  a spus Mihai Mogâldea.

Totodată, expertul se întreabă în ce măsură acest candidat unic care va fi desemnat în perioadă următoare va avea timpul necesar pentru a crește în sondaje pentru a atrage destul de mulți susținători pentru a deveni un concurent cu șanse de a învinge.

„Probabil acest contracandidat ar putea să aibă acces la o masă de alegători, potențiali susținători de circa 30 la sută, dar asta nu este îndeajuns pentru a învinge. Noi știm că electoratul dur consolidat pro-rus din Republica Moldova este în jurul acestei cifre de 30 la sută, dar nu depășește 30 la sută. Sondajele ne arată cu nu sare peste 30 la sută și lucrul acesta s-a testat pe parcursul mai multor ani. La întrebarea dacă vă doriți o relație mai apropiată cu Federația Rusă, o integrare, o Uniune Economică Euroasiatică, de obicei răspunsurile din ultimii ani ai alegătorilor pe acest segment nu depășeau 30-32%.

Cu acest electorat dacă mergi în alegeri nu prea ai șansa de a învinge și atunci intră în discuții strategia electorală cu care va merge în electorat acest candidat, care va fi probabil una menită să creeze mai mult confuzie în capul alegătorilor,” a mai adăugat Mogâldea.

Potrivit acestuia, probabil se va merge pe un discurs centrist chiar pe alocuri pro-european a acestui candidat. 

ZFR

„Deja l-am văzut pe Igor Dodon schimbând programul politic al PSRM și mizând pe această idee că orice integrare în est sau în vest trebuie să se construiască pe câteva principii, spunând practic că ar fi de acord și cu integrarea în UE, doar cu respectarea a unor principii, asta ne spune Igor Dodon față de ce spunea acum 5-6 ani de zile când nici măcar nu susținea deschis integrarea în UE. Deci, discursul se schimbă în timp. La ora actuală pentru ei această partidă pro-rusă are o problemă de credibilitate, inclusiv în rândul alegătorilor lor. Indiferent că vorbim de Igor Dodon, Irina Vlah sau Ion Ceban, fiecare dintre ei au o problemă, fie nu ajunge la electoratul național, nu este cunoscut de electoratul din întreaga țară sau are niște probleme grave de credibilitate, integritate așa cum este Igor Dodon pe care le cunosc inclusiv foștii săi alegători,” mai spune Mihai Mogâldea.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter