Politic

Nicu Popescu, la reuniunea NATO de la București: Neutralitatea R. Moldova nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern

post-img
Nicu Popescu

Statutul de neutralitate al R. Moldove nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern, dar capacitatea de a-i proteja pe cetățenii, asigurând pacea acestora. Moldova este un furnizor de securitate prin participarea la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu, cât și în Africa. Declarațiile respective au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor NATO.

Oficialul a mulțumit ministrului de externe Bogdan Aurescu, gazda evenimentului și tuturor colegilor din NATO pentru invitația lansată în premieră Republicii Moldova.

„Am fost onorat să simt solidaritatea politică în fiecare discurs de țară susținut la reuniune. Am prezentat viziunea noastră privind securitatea regională, riscurilor și consecințele dramatice ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei la adresa securității Republicii Moldova, inclusiv în plan energetic”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovene a accentuat poziția autorităților de la Chișinău - principială pentru restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme, cu respectarea drepturilor suverane și intereselor de securitate ale tuturor statelor. Republica Moldova pledează pentru consolidare a rezilienței democratice, socio-economice, energetice, militare, informaționale și de sporire a abilității de contracarare a noilor provocări hibride, inclusiv cele din spațiul informațional.

În fața miniștrilor de externe ai țărilor participante, vicepremierul Nicu Popescu a trecut în revistă prioritățile actuale ale țării noastre, printre acestea numărându-se implementarea reformelor necesare și solicitate de cetățeni pentru avansarea procesului de modernizare europeană, gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, soluționarea problemelor stringente în plan social-economic, asigurarea stabilității și securității țării.

Mulțumind pentru susținerea puternică a țării noastre de către NATO în calitatea noastră de partener, șeful diplomației moldovene a discutat despre consolidarea sectorului de securitate și apărare națională în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, dezvoltarea capacităților necesare pentru a face față provocărilor emergente. Expertiza și asistența Alianței în promovarea reformelor și în particular pentru dezvoltarea capacităților de securitate, apărare și reziliență sunt esențiale pentru democrația noastră.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter