Actualitate

Bulbii de lalele sunt comestibili. Antreprenor: Sunt foarte gustoși, un produs deosebit

post-img
Gheorghe Luchița, antreprenor

Le putem admira în grădini sau în buchete, dar sunt și comestibile. E despre lalele. Încă din secolul al XVI-lea, oamenii le mâncau în stare crudă ori în salate.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Pe timpuri, lalelele erau mâncate de prințese sau de persoanele care aveau lalele în cantități foarte, foarte mari, iar în timpul foametei, nu aveau alte culturi mai ieftine de consumat și mâncau lalelele. Ele ar fi putut fi crescute cu scopuri alimentare, ca legume, însă nu se cresc din cauza costurilor mari de producere a bulbului”.


Gheorghe Luchița, din Bardar, de mic știe cum se cresc aceste flori. Și o spune în cunoștință de cauză: gustul lor chiar este special…  

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Nu toți cunosc, însă bulbii de lalele sunt comestibili și nu doar comestibili, dar foarte gustoși, sunt un produs mai deosebit. Este foarte dificil de exprimat gustul lalelelor, însă mulți care au gustat lalelele crude consideră că ele sunt asemănătoare cu gustul de mazăre sau cu gustul florilor de salcâm, pentru cei care au mai mâncat salcâm. Unii spun că sunt asemănătoare cu unele soiuri de mere, alții le consideră asemănătoare cu gustul prazului de pământ sau tulpina bulgurului”.

Când e sezonul lalelelor, crescătorul le gătește, după pofta stomacului.

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „E foarte plăcut atât în stare crudă, se poate mânca, însă ele sunt mult mai gustoase puțin coapte sau prăjite. Procesul de prăjire la ele este foarte, foarte simplu: tai în 2-3 felii, partea de jos, aspră, se taie și se aruncă. Se pregătesc în 5-10 minute pe tigaie sau 3-4 minute coapte în cuptor.”

Dar... mare atenție! Nu toate lalelele sunt bune de pus în farfurie.  

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Diferite soiuri cam au același gust, însă nu se permite a mânca lalelele sălbatice. Unele specii de lalele sălbatice conțin alcaloizi și nu e de dorit să le mănânci. Însă toate lalele cultivate, care sunt mari și standardizate, sunt comestibile. Sunt comestibile nu doar partea de jos a lalelelor, dar și partea de sus, frunzele, tulpinile, florile de lalele sunt comestibile. Frunzele de lalea nu au acea parte amară, însă nu încercați să mâncați frunza lalelelor care sunt crescute industrial, aduse în supermarketuri, pentru că multe lalele în procesul de creștere sunt tratate cu diferite substanțe chimice.”

Cei care ajung în sera lui Gheorghe Luchița, pot să-și aleagă florile ce le fac cu ochiul, dar pot să ia acasă și niște bulbi, pentru o rețetă delicioasă.  

GHEORGHE LUCHIȚA, antreprenor: „Noi oferim tuturor persoanelor care vin în perioada de iarnă niște bulbi, ca să aibă posibilitatea să obțină o experiență nouă, ceva gustativ, să aibă temă de discuție cu prietenii, cu acest scop.  Încercați ceva nou, plăcut, interesant.”

O idee inteligentă îți poate aduce două foloase, dintr-odată - și rafinament, și savoare...

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter