Evaluările Comisiei de Evaluare a Judecătorilor continuă să genereze reacții puternice în sistemul de justiție din Republica Moldova. Potrivit Comisiei de Evaluare a judecătorilor, în cei doi ani de activitate ai Comisiei, au fost depuse 22 de cereri de chemare în judecată, formulate atât de judecători supuși evaluării, cât și de alte persoane interesate, inclusiv justițiabili nemulțumiți.
Contestațiile vizează în principal deciziile de nepromovare emise de Comisie sau hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care au fost acceptate rapoartele Comisiei.
Printre cei care au formulat obiecții se numără judecători în funcție ai Curții Supreme de Justiție, ai curților de apel, dar și candidați la funcții în sistemul de autoadministrare judecătorească, care au pus la îndoială concluziile privind integritatea financiară sau etică.
Până în prezent, Curtea Supremă de Justiție a examinat 18 dintre aceste cauze și le-a respins, confirmând legalitatea deciziilor Comisiei de Evaluare. Alte patru dosare se află în curs de examinare.
Nu toate persoanele vizate au ales să conteste deciziile. Potrivit informațiilor oficiale, patru candidați nu au depus plângeri, acceptând concluziile Comisiei.
Potrivit sursei citate, patru membri ai Comisiei de Evaluare a Judecătorilor au fost citați în calitate de părți terțe într-un dosar administrativ intentat împotriva Parlamentului, inițiat de un judecător supus evaluării.
Comisia Vetting a fost creată în iunie 2023 pentru a evalua integritatea judecătorilor și a candidaților la Curtea Supremă de Justiție, a candidaților la Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiile acestuia, precum și a anumitor categorii de judecători.