Social

Pensiunile turistice sunt mai solicitate ca niciodată în perioada sărbătorilor de iarnă

video

Restaurantele, hotelurile sau zonele SPA sunt mai solicitate ca niciodată în perioada sărbătorilor de iarnă. Bunăoară, la Orheiul Vechi, peste 70 la sută dintre pensiuni sunt deja rezervate de cei dornici de a petrece sărbătorile ca la mama acasă. Între timp, angajaţii pregătesc meniul şi programul distrativ pentru vizitatori.

NADEJDA VOLENTIR, chelner: Deja sunt solicitări pentru masa de sărbătoare şi sunt destul de multe. Anul trecut la fel au fost multe solicitări, pentru că sunt preferinţe de a petrece sărbătorile în familie. Se pregătesc crăciuneii, hulubaşii, pâinea la fel se pregăteşte şi se serveşte mereu proaspăt scoasă din cuptor.

„Iată aici pregătim friptura de porc, friptura de viţel şi acuş o să facem zeama. Bulionul fierbe. Am pus toate ingredientele. Am pus morcov, ardei şi acum punem borş acru”.


Doar cei norocoşi mai pot găsi cazare în pensiunile de la Orheiul Vechi. În acest an, sărbătorile de iarnă vor fi celebrate aici, în Republica Moldova, şi de turişti din Olanda, Franţa sau România, ne spune administratoarea.

OLESEA COJOCARU, administratorul pensiunii: Deja avem, să zicem, 60-70 la sută din camere deja au fost rezervate. Clar că lumea aşteaptă să fie zăpadă. Sperăm să avem zăpadă. Pe lângă faptul că vizitatorii vor fi cazaţi, vom avea şi plimbările cu trăsura. Dacă va fi zăpadă – va fi cu sania.O să avem un foc afară, în care o să facem vinul fiert, o să stăm la vorbe, o să facem o şezetoare între oaspeţi.


Şi la această pensiune, munca e în toi. Angajaţii si administratorii muncesc cot la cot.

OXANA BENZING, administratoarea pensiunii: De sărbătorile de iarnă avem cereri de cazare atât din ţară cât şi de peste hotare. Punem la dispoziţie 13 camere de cazare. De sărbătorile de iarnă propriu-zise, Revelion, Crăciun, avem pachet de cazare pentru două nopţi. Pensiune completă, înclusiv masa de sărbătoare, tradiţii. Nu optăm pentru focuri de artificii, dar ieşim cu toţii la un pahar de izvar şi un rug. Preţul pentru două persoane începe de la şapte mii de lei.


De pe mesele de sărbătoare nu vor lipsi bucatele tradiţionale.

Facem fripturică din purcel cu mămăligă, brânză şi smântână, murăturile nu dispar de pe masă. Deja la masa de sărbătoare servim răcitura, plăcinta, clătite cu vişină, borş scăzut.


Specialiştii în turism spun că mulţi străini care ajung în R. Moldova preferă să exploreze locurile pitoreşti, să se relazexe şi să cunoască tradiiţiile locale.


ANA SANDRA, director interimar, Oficiul Naţional al Turismului: Iarna este sigur că mai scăzut interesul, ca şi în orice ţară, nu e la noi ceva mai deosebit, dar acum sunt de mare interes pensiunile care oferă servicii gastronomice, vinăriile cu degustările de vinuri şi excursii, obiectivele care au servicii de spa – ele sunt la mare căutare şi vedem că apar tot mai multe zi de zi.


Potrivit Oficiului Naţional al Turismului, anul acesta, numărul de turişti care au ales să viziteze Republica Moldova a crescut cu 28,8 procente faţă de 2024.

author-img_1

Ana Neamțu

Reporter