Actualitate

Ceremonie de comemorare a celor deportați în urmă cu 73 de ani, la Bălți

Ceremonie de comemorare a celor deportați în urmă cu 73 de ani, la Bălți

O asociație obștească din Bălți, împreuna cu Mitropolia Basarabiei, a organizat o slujbă de comemorare a celor deportați de sovietici în urmă cu 73 de ani. Decizia a fost luată după ce autoritățile locale nu au permis organizarea evenimentelor dedicate celui de-al doilea val de deportări staliniste din Basarabia.

În ultimii ani, comemorarea victimelor valului de  deportări a stârnit controverse între reprezentanții autorităţilor  locale din oraşul Bălţi. Pusă în incapacitatea de a organiza un  eveniment, Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei a decis să  comemoreze victimele într-un mod simbolic.

P.S. ANTONIE Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei: „Poate ar fi corect să organizăm noaptea pentru a nu ne mai intersecta cu alte păreri. Mulți au rămas să doarmă în somnul de veci în Siberia de  gheață. Noi i-am pomenit pe toți, și pe cei care au rămas în Siberia. O  parte s-au întors acasă”.

SERGIU BURLACU consilier municipal: „Pentru ca acest anturaj să fie unul reprezentativ și simbolic pentru  acele tragice evenimente care s-au petrecut acum 73 de ani”.

În  noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 peste 35 de mii de oameni nevinovați au  fost scoși din case și duși cu forța în gulagurile sovietice din Siberia  şi Kazahstan.

ARCADIE COVALIOV primar, oraşul Sîngerei: „Când ne gândim, ne cutremurăm. Inima este sfâșiată. În noaptea spre 6  iulie, de fapt, în doar două ore, la o temperatură de 50 de grade, au  fost duși mai rău ca animalele”.

BORIS MARCOCI deputat PAS: „Desigur că au fost nu doar oameni din Bălți, dar și din satele din  preajmă. Au fost încărcați noaptea, chiar și locuitori din satul meu  natal, Glinjeni. Familii întregi au plecat  și mulți din ei nu s-au mai  întors”.

La comemorare au participat victime ale deportărilor staliniste şi rudele acestora.

Evenimentul  de comemorare a fost organizat de Asociația Victimelor Represiunilor  Politice din Bălți şi Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei.

NICOLAE UNCUȚĂ președintele Asociației Vctimelor Represiunilor Politice: „Noi trebuie să ne unim, pentru a ne asemăna cât de puțin cu ucrainenii,  care sunt patrioți adevărați. La noi nu este așa patriotism, cu părere  de rău. La noi, coloana a V-a, mâine, poimâine, îi va întâmpina cu flori  pe noii eliberatori”.

Potrivit  documentelor, au fost deportați cam 35 de mii de basarabeni dar unii  istorici cred că numărul ar fi fost mult mai mare. Calculele oficiale au  fost făcute în baza unei medii de 3 membri la fiecare dintre cele 11  mii de familii deportate de sovietici.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter