Social

Lacurile şi râurile mici din Republica Moldova au ajuns practic fără apă. Ce spun experții

Lacurile şi râurile mici din Republica Moldova au ajuns practic fără apă. Ce spun experții

Lacurile şi râurile mici din Republica Moldova au ajuns practic fără apă. Nivelul a scăzut dramatic din cauza secetei specifice toamnei, dar şi a lipsei precipitaţiilor din ultimele luni. Potrivit experţilor, debitul mic ar putea afecta biodiversitatea bazinelor, dar şi sectorul agro-industrial.

VALERIU CAZAC expert de mediu, ex-director SHS: „Este alarmantă situaţia pe care o avem în râurile şi lacurile din Republica Moldova şi din cauza lipsei precipitaţiilor şi, desigur, din cauza sustragerii apelor subterane. Secetele hidrologice sunt o perioadă de criză şi de cataclism pentru ecosistemele acvatice, pentru că acolo avem biodiversitatea care suferă din cauza lipsei apei, şi totodată şi sectorul agroindustrial.”

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Aproximativ 30 la sută dintre lacurile de acumulare din Republica Moldova sunt secate. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani. Altele au un nivel scazut de apa. Este şi cazul lacului de la Dănceni.”

Potrivit responsabililor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, nivelul scăzut al apei e specific lunii noiembrie.

MARIANA PREPRELIŢĂ inginer principal, Direcţia prognoze hidrologice, SHS: „Etajul de toamnă este condiţionat de precipitaţiile scăzute în munţii Carpaţi din Ucraina, cât şi pe teritoriul R. Moldova. Dacă în râurile Nistru şi Prut situaţia este mai bună, în ceea ce ţine râurile mici, situaţia este mai complicată. În majoritatea râurilor mici, scurgerea apei, în octombrie, a constituit 20-60%.”

Specialiştii spun că nu doar schimbările climatice au dus la această situaţie.

VALERIU CAZAC expert de mediu, ex-director SHS: „S-a agravat această situaţie din cauza că alimentarea subterană care este acum, cea care alimentează râurile şi lacurile, şi ea a scăzut. S-a agravat şi prin faptul că, printr-o hotărâre de Guvern din 2020, Guvernul a dat posibilitatea multor fermieri care au culture corticole să sustragă apa din subterană pentru irigare cu picurătoare.”

În Republica Moldova sunt peste 3000 de râuri mari şi mici.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter