Extern

NATO se angajează să ajute Ucraina cu 40 de miliarde de euro ''pentru anul viitor''

post-img
Ucraina, NATO
Sursa foto: profimedia images/tvr

Ţările NATO au decis miercuri, la Washington, că ajutorul lor militar pentru Ucraina va atinge minimum 40 de miliarde de euro, potrivit textului declaraţiei finale, relatează AFP.

"Intenţionăm să eliberăm un pachet de bază de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menţinem asistenţa de securitate la un nivel sustenabil, pentru ca Ucraina să câştige", au precizat cele 32 de ţări membre NATO, reunite în cadrul unui summit la Washington.

Angajamentul luat este anual şi nu multianual, aşa cum doreşte secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Cu toate acestea, liderii NATO s-au angajat. de asemenea, să-şi "reexamineze" contribuţiile "la viitoarele summituri NATO, începând cu cel care va avea loc în 2025 la Haga", potrivit textului declaraţiei, scrie Agerpres.

Acest angajament de 40 de miliarde de euro corespunde sumei pe care ţările NATO au cheltuit-o anual pentru a ajuta militar Ucraina de la invazia rusă, în februarie 2022. Este o sumă "minimă", a amintit Jens Stoltenberg, care a indicat că ar putea fi revizuită în funcţie de nevoile Kievului.

Aliaţii intenţionează, de asemenea, să împartă aceste cheltuieli în mod echitabil, ţinând cont de ponderea lor în Produsul Intern Brut (PIB) global al Alianţei, se arată în declaraţia comună. Ungaria, care se opune oricărui ajutor militar acordat Ucrainei, a obţinut însă scutire de orice contribuţie, notează AFP.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter