Economic

Experți: Prețurile în Republica Moldova vor continua să crească în următoarea perioadă

post-img
prețuri produse alimentare
Sursa foto: Minerva Studio - Fotolia

Prețurile vor continua să crească în Rep. Moldova, în următoarea perioadă, dar ritmul s-ar putea tempera spre sfârșitul anului, spun experții pentru Radio Chișinău. Puterea de cumpărare a cetățenilor va scădea, mai ales în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Aceasta va lovi în cei mai vulnerabili, chiar dacă autoritățile aplică anumite măsuri care să atenueze șocurile.

 Rata inflației în Rep. Moldova se apropie  de 32% și ar mai putea crește, spun experții. În contextul creșterii  prețurilor la servicii și produse, cel mai mult vor fi afectate păturile  sociale vulnerabile, spune expertul Viorel Gârbu, scrie Radio Chișinău.

„Așteptările  mele sunt destul de rezervate, în special în contextul evoluțiilor care  au loc în Rep. Moldova. Noi nu am primit un răspuns clar de la  autorități de ce cresc prețurile atât de mult. Acele măsuri care au fost  întreprinse de autorități ne fac să credem că salariile nu vor crește,  așa cum se spunea, cu 30%. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze.  (...) Creșterea ratei inflației este o problemă atunci când nu crește  salariul. (...) Oamenii vor fi mai vulnerabili față de cum a fost până  acum. Cam toată societatea va coborî unu-doi pași.”, a spus Viorel  Gârbu.

Chiar dacă se așteaptă ca prețurile să mai scadă spre  sfârșitul anului, îngrijorările sunt legate, totuși, de costurile la  resursele energetice, spune analistul economic de la Centrul  „Expert-Grup”, Stas Madan:

„În ultima parte a anului,  probabil, ritmul de creștere a prețurilor va mai încetini. Dar există  multă incertitudine mai ales din zona prețurilor la resursele  energetice.”, a declarat Stas Madan.

Chiar dacă autoritățile au dispus crearea unor fonduri de susținere a populației, puterea de cumpărare a oamenilor va scădea.

„În  acest an deja este evident că prețurile vor crește într-un ritm mai  mare decât creșterea nominală a salariilor, ceea ce înseamnă că puterea  de cumpărare a populației se erodează. Salariile sunt pe trend  negativ.”, Stas Madan.

Expertul Viorel Gârbu crede că, totuși, există semnale pozitive pe piața carburanților și cea a produselor alimentare.

„În  trimestrul patru al anului ne putem aștepta cu siguranță la creșterea  tarifelor la resursele energetice. Sunt anumite evoluții pozitive pe  piața petrolului, cotațiile barilului fiind în scădere și, totodată,  observăm evoluții pozitive pe piața produselor alimentare pe plan  mondial, ceea ce ne duce la gândul că prețurile poate vor scădea un pic  sau măcar nu se vom înregistra noi creșteri.”, a spus Viorel Gârbu.

Expertul  economic, Veaceslav Ioniță, nota, recent, într-o analiză că Rep.  Moldova se apropie de anti-recordul anului 1999, când s-a înregistrat o  rată a inflației de circa 40%, proces urmat de o recesiune economică  profundă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter