Actualitate

Oana Popescu Zamfir, Director Executiv, Global Focus: În ultimii ani am văzut un nivel fără precedent de susținere față de Republica Moldova din partea capitalelor europene

post-img
Oana Popescu Zamfir

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), Fundațiile pentru o Societate Deschisă, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a organizat ieri, 25 mai 2023, la Chișinău, o conferința dedicată rolului celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE), ce urmează să aibă loc la data de 1 iunie în satul Bulboaca.

Oana Popescu Zamfir, Director Executiv, Global Focus, a precizat în cadrul conferinței că există un nivel fără precedent de susținere față de Republica Moldova din partea capitalelor europene.

„După ce am monitorizat evoluția Republicii Moldova de la independență și am vizitat multe capitale europene în calitate de analist din România, în ultimii ani am văzut un nivel fără precedent de susținere față de Republica Moldova din partea capitalelor europene, și dorința de a susține Chișinăul. În mare măsură, acest lucru este rezultatul angajamentului pro-european al guvernului Republicii Moldova”, a precizat Oana Popescu Zamfir.

În cadrul conferinței, Iulian Groza, Director Executiv, IPRE, a precizat că Summit-ul Comunității Politice Europene oferă o oportunitate pentru a promova și a sprijini statele în noul context geopolitic din regiune.

„Faptul că Republica Moldova a fost selectată pentru a găzdui acest summit, în situația războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, este deja un semnal puternic de solidaritate pentru Ucraina și Republica Moldova. Calea de integrare europeană a Republicii Moldova depinde în primul rând de ceea ce facem noi aici, pe intern, reformele asumate, modul în care transmitem această informație, modul în care avansăm în acest parcurs”, a spus directorul Executiv IPRE.

Acesta a mai precizat că , spre deosebire de situația de acum câțiva ani, Republica Moldova are un vector și o direcție de urmat.

„ntegrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană depinde foarte mult și de rezultatul cu care se va sfârși războiul din Ucraina, dar și cum va avansa Republica Moldova pe parcursul său european, realizând ceea ce-i stă în puteri pentru a sprijini Ucraina și a fi parte a acestei coaliții de sprijin pentru Ucraina, care este importantă și pentru regiune, și pentru țară.”, a spus Iulian Groza.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter