Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, a condamnat o femeie pentru săvârșirea traficului de influență, iar o angajată a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a fost găsită vinovată de comiterea falsului informatic.
Instanța a dispus o pedeapsă cu amendă pentru ambele, persoana fizică fiind obligată să achite 150 000 de lei, iar angajata MAI - 75 000 de lei.
Angajata Poliției de Frontieră a fost recunoscută vinovată și de comiterea falsului în acte publice, însă a fost liberată de pedeapsa penală motiv fiind expirarea termenului de prescripție.
De asemenea, în scopul asigurării achitării amenzii dispuse a fost menținut sechestrul asupra mijloacelor bănești în mărime de 200 de dolari, 10 000 de lei și 30 400 de ruble rusești.
Potrivit probelor acumulate timp de 2 luni, femeia, în decembrie 2022, a pretins că are influență asupra unor persoane din cadrul Poliției de Frontieră și, pe baza acestei afirmații, a solicitat bani de la un cetățean ucrainean pentru a-i facilita trecerea ilegală a frontierei Republicii Moldova.
Ea a primit în total 100 de euro și 200 de dolari, pentru a-l ajuta pe cetățeanul ucrainean să-și legalizeze intrarea și aflarea în țară.
Potrivit anchetei, femeia a pretins că ar avea influență asupra unor persoane din cadrul Poliției de Frontieră, solicitând bani de la un cetățean ucrainean pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera Republicii Moldova. Ea a primit în total 100 de euro și 200 de dolari.
Ulterior, femeia a intervenit pe lângă angajata Poliției de Frontieră, care a falsificat documente oficiale, introducând informații false în sistem, ce au dus la legalizarea prezenței cetățeanului ucrainean pe teritoriul Republicii Moldova.
Deși inculpatele au pledat nevinovate pe parcursul procesului, care a durat 2 ani, instanța a apreciat probatoriul administrat și a stabilit vinovăția acestora.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Sud în termen de 15 zile.