Extern

Turcia şi Israelul anunţă restabilirea completă a relaţiilor diplomatice

post-img
Drapelul Israelului și al Turciei
Sursa foto: TVR Moldova

Israelul şi Turcia au anunţat miercuri restabilirea completă a relaţiilor diplomatice şi retrimiterea ambasadorilor lor în cele două ţări, relatează AFP şi Reuters.

"S-a decis ridicarea nivelului legăturilor între cele două ţări la relaţii diplomatice depline şi trimiterea de ambasadori şi consuli generali în cele două ţări", a declarat prim-ministrul israelian Yair Lapid într-un comunicat.

"Restabilirea relaţiilor cu Turcia este un atu important pentru stabilitatea regională şi o veste economică foarte importantă pentru cetăţenii Israelului", se mai menţionează în textul citat.

La Ankara, ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, a precizat cu acest prilej că Turcia "nu va abandona cauza palestiniană".

"Vom continua să apărăm drepturile palestinienilor, Ierusalimul şi Gaza", a spus şeful diplomaţiei turce în cadrul unei conferinţe de presă de la Ankara.

"Este important ca mesajele noastre (privind chestiunea palestiniană) să fie transmise direct prin intermediul ambasadorului", a subliniat Cavusoglu, confirmând retrimiterea unui ambasador turc la Tel Aviv, care încă nu a fost desemnat.

Relaţiile bilaterale între Israel şi Ankara s-au tensionat în 2010 după afacerea Mavi Marmara, atunci când forţele israeliene au efectuat un desant pe această navă turcă ce încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană sub blocadă israeliană.

Cele două ţări şi-au rechemat apoi ambasadorii în 2018, după moartea unor manifestanţi palestinieni în Fâşia Gaza.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un apărător fervent al cauzei palestiniene, a criticat adesea politicile israeliene faţă de palestinieni.

Israelul şi Turcia au salutat recent un moment de cotitură în relaţiile lor, odată cu vizita preşedintelui Isaac Herzog în martie în Turcia, prima din 2007 a unui şef de stat israelian în această ţară.

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a efectuat la sfârşitul lui mai o vizită la Ierusalim în cadrul acestui dezgheţ diplomatic.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter