Social

Alimentația incorectă face mai multe victime printre copii. Ce spun specialiștii?

video

În perioada sărbătorilor de iarnă creşte cu aproximativ 20% numărul micuţilor care ajung la cel mai mare spital de copii din Chişinău din cauza unor probleme gastro-intestinale după ce au mâncat alimente nepotrivite pentru vârsta lor. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi când vine vorba de hrana micuţilor pentru că sistemul lor digestiv este foarte sensibil la bacterii, toxine, grăsimi și substanțe noi. De aceea, sfaturile medicilor trebuie respectate cu stricteţe.

Diversificarea alimentaţiei la copii nu trebuie să înceapă mai devreme de 6 luni, spun medicii. Tranziția trebuie să fie graduală, adaptată nevoilor bebeluşilor. Sistemul digestiv al sugarului este imatur și nu poate procesa anumite produse. De aceea introducerea prematură sau incorectă a unor alimente poate duce la probleme de sănătate. Anual, zeci de copii din Republica Moldova ajung la spitale după ce au fost hrăniţi necorespunzător.


DINA BUJOR, pediatru, Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1: A fost o situaţie când ne-am confruntat cu un copil care s-a prezenta la unitatea primiri urgente cu hemoragie digestivă, intestinală, dar o hemoragie destul de masivă după ce mama a dat copilului la vârsta de 9 luni să guste puţin din Ketchup. Noi suntem acei maturi care cunoaştem ce este sigur şi ce nu este sigur. Altă situaţie a dat copilului iarăşi că se uita cu poftă, a dat din piftie, respectiv copilul a prezentat un sindrom de vomă, copilul avea 7 luni. În cazul acesta poate fi acceptat şi sistemul renal, rinichii.


Chiar şi cantităţi mici de alimente necorespunzătoare vârstei pot provoca indigestii, diaree sau vomă. Copii mici trebuie să consume alimente care sunt preparate prin fierbere sau la aburi, fără condimente, mai spun specialiştii.


ALA HOLBAN, pediatru, Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1: Mai cu seamă în preajma sărbătorilor atunci când masa este plină de bucate, nu se ţine cont de faptul că anumite bucate din bucătăria noastră tradițională sunt nu prea prietenoase copiilor sugari. Am avut copii de 4, 5 care s-au internat cu vome frecvente după ce a consumat produs mai solid decât el putea să consume şi atunci aste e o situație de ordin chirurgical. Produsele care nu le poate mărunţi, ele nu trebuie să fie oferite, inclusiv covrigei, crenvuști.


Când vine vorba de alimentaţia bebeluşilor, unele mame recunosc că apelează şi la sfaturile de pe internet, nu numai la recomandările medicilor.


Anual, la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 din Chişinău sunt consultaţi peste 12 mii de copii, dintre care aproximativ 7.000 sunt spitalizați. Potrivit datelor, 70% dintre ei sunt sugari cu vârsta de până la un an.

author-img_1

Irina Mihailici

Reporter