Europa azi

Europa Azi: Jens Stoltenberg îndeamnă ţările UE să înarmeze Ucraina pentru a nu plăti un preţ mai mare decât cel pe care-l suportă în prezent din cauza sancţiunilor impuse Rusiei

Europa Azi

Secretarul general al NATO a îndemnat ţările UE să înarmeze Ucraina pentru a nu plăti un preţ mai mare decât cel pe care-l suportă în prezent din cauza sancţiunilor impuse Rusiei.

BFCO

Uniunea Europeană a anunţat că va continua să sprijine activitatea apărătorilor drepturilor omului și jurnaliștilor independenți din interiorul și din afara Rusiei. Iar Comisia Europeană a convenit cu autorităţile din China să coopereze mai strâns pentru a reactiva economia globală. Sunt ştiri pe care vă invit să la urmăriţi în rubrica Europa Azi.

AVERTISMENT ADRESAT ŢĂRILOR U.E. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ţările UE că dacă nu vor ajuta la înarmarea Ucrainei ar putea  plăti în viitor un preţ mult mai mare decât cel pe care-l suportă în prezent din cauza sancţiunilor economice impuse Rusiei. Stoltenberg a publicat pe o reţea socială imagini de la reuniunea Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European în timpul căreia le-a transmis mesajul celor care se opun sprijinului militar oferit Ucrainei. 

Secretarul general al NATO a declarat că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să aibă obiectivul comun de a oferi un sprijin fără precedent țării aflate în conflict, atât timp cât este necesar. Stoltenberg a transmis mesajul pe fondul nemulţumirilor unor europarlamentari care se opun înarmării Ucrainei, la care Rusia răspunde cu reducerea livrării de energie spre UE. 

U.E. LUPTĂ PENTRU A ADUCE DEMOCRAŢIA ÎN RUSIA 

BFCO

Uniunea Europeană cere din nou autorităţilor de la Moscova să își respecte angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Într-un mesaj adresat Moscovei cu prilejul împlinirii a 10 ani de la semnarea legii privind "agenții străini" de către preşedintele rus Vladimir Putin, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, condamnă cu fermitate încercările sistematice de instigare a fricii și de impunere a unei represiuni asupra societății civile, a presei independente și a opoziției democratice din Rusia. Borrell a subliniat că UE va continua să sprijine activitatea importantă a organizațiilor societății civile rusești, a apărătorilor drepturilor omului și a presei și jurnaliștilor independenți din interiorul și din afara Rusiei. 

U.E. ŞI CHINA, EFORTURI COMUNE ÎN FAŢA PROVOCĂRILOR 

Uniunea Europeană şi China au convenit să coopereze mai strâns pentru a face față în comun actualelor provocări și pentru a reactiva economia globală. În timpul unei runde de dialog comercial bilateral organizate după o pauză de doi ani, vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi vicepreşedintele chinez Liu He s-au angajat să-şi coordoneze politicile macroeconomice, să coopereze mai strâns în domeniul securităţii alimentare și energetice la nivel global și să promoveze împreună stabilitatea economică mondială. China şi UE au negociat un acord comercial din 2013. Documentul a fost semnat în 2020, însă nu a fost ratificat nici până astăzi şi rămâne îngheţat mai ales din cauza încălcărilor drepturilor omului în China pe care le semnalează UE.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter