Social

Canicula face victime: Unii muncitori și pacienți din spitale fac față cu greu căldurilor

Canicula face victime: Unii muncitori și pacienți din spitale fac față cu greu căldurilor

Zile de foc în Republica Moldova! Mercurul din termometre a urcat astăzi până la 34 de grade Celsius, iar disconfortul termic s-a resimțit în întreaga țară. Cei care au putut, s-au refugiat la umbră, acasă sau în marile centre comerciale. În schimb, pentru cei care muncesc în aer liber, ziua a fost un chin. Medicii avertizează asupra riscurilor pentru sănătate în perioadele exagerate de calde, mai ales în cazul persoanelor cu boli cronice. Iar în trafic, autoritățile au impus restricții pentru vehiculele grele, în încercarea de a proteja asfaltul.


Pentru a trece cu bine de aceste zile de foc, cei mai mulți au preferat să stea în case, la răcoare, şi au ieşit doar pentru strictul necesar.

„Cu apă, desigur, lângă noi și acasă, la răcoare. Am ieșit doar pentru cumpărături şi acasă înapoi.”

„Mă stropesc când lucrez puțin afară. Și trebuie de păstrat (arată spre cap)... N-am luat nimic dimineață. Dar să nu mă arătați la televizor, că râde soția că umblu cu capul gol.”

„Pentru vârsta mea e greu, și am și tensiune. Canicula abia a început. Noi suntem de la Bălți, acolo e puțin mai răcoare.”

Muncitorii de pe șantiere, însă, au fost nevoiți să lucreze toată ziua sub soarele arzător.

„– Ce să facem? Mai bem apă, ne mai adăpostim la umbră și mergem înainte. 

– Și toată ziua lucrați sub soare? 

– Da, nu avem de ales, ce să facem.”

„Sunt deprins. Toată viaţa aşa am lucrat.”

Expunerea prelungită la căldură poate cauza dureri de cap, greață, slăbiciune sau vomă. De la insolații ușoare se poate ajunge chiar  la șocuri calorice care, în unele cazuri, pot provoca decesul. Medicii avertizează că cele mai vulnerabile sunt persoanele vârstnice și cele cu boli cronice.

TATIANA BICIC, medic coordonator, Departamentul Primiri Urgențe, SCM "Sfânta Treime":  Până la moment la instituția noastră avem un singur caz de adresare cu insolaţie, cu o stare de gravitate medie, pacientul având şi patologii în anamneză patologii cornice şi o necesitat internare în staţionar.  

Sensibili la caldură sunt și copiii, mai ales dacă suferă şi de alte boli în această perioadă.

ALIONA ARSENE, pediatru, IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco: Din cauza temperaturilor extreme, acasă la fel părinţii nu reuşesc să asigure condiţii de mediu copilului care are febră. Vorbim de o temperatură până în 22-23 de grade. Unul din motivele adresabilităţii este anume febra rezistentă pe care nu reuşesc să o scadă acasă.

La Spitalul Clinic Municipal pentru Copii "Valentin Ignatenco", unele saloane sunt dotate cu aer condiționat. În celelalte, însă, personalul caută alte metode să aerisească spaţiile, de mai multe ori pe zi. În această perioadă caniculară, micii pacienți și însoțitorii lor beneficiază de apă din abundență.

„În spital condiţiile sunt bune. Au condiţioner, răcoare, apă este. Suntem mulţumiţi! Suntem cu febră de sâmbătă seara. Aşteptăm rezultatele la analize şi medicul o să ne indice care este cauza”.

Pe lângă riscurile pentru sănătate, canicula creează probleme şi în trafic. Temperaturile extreme transformă asfaltul în plastilină, mai ales în zonele neumbrite.

„Toate maşinile mari circulă prin oraş plus la toate circulă transportul public care ştim că are o greutate foarte mare şi respectiv circulă şi el, şi din cauza aceasta se fac denivelări. Pentru benzile de transport trebuie făcută o altă tehnologie, betonată, care să nu permită chiar şi la temperaturi, cât de încărcată ar fi cu pasageri, ca să deterioreze drumurile publice.  

Republica Moldova este sub avertizări Cod Galben și Portocaliu de caniculă până pe mâine, cu temperaturi ce pot atinge şi valoarea de 38°C. În acest context, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a impus restricții temporare de circulație pentru vehiculele de mare tonaj, între orele 10:00 și 20:00, pentru a preveni deformarea asfaltului încins de soare.

REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: I. Rusu, V. Verbnîi

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor