Actualitate

Un centrul multifuncţional, deschis de Misiunea Socială "Diaconia", care vine în sprijinul copiilor şi familiilor aflate în dificultate, inclusiv cele refugiate din Ucraina, a fost inaugurat astăzi în Chişinău

Misiunea Socială "Diaconia"

Misiunea Socială "Diaconia" îşi lărgeşte serviciile. Un centrul multifuncţional, care vine în sprijinul copiilor şi familiilor aflate în dificultate, inclusiv cele refugiate din Ucraina, a fost inaugurat astăzi în Chişinău. Pe lângă adăpost şi hrană, beneficiarii vor avea parte şi de consiliere psihologică şi juridică.

Iulia  este originară din oraşul Nikolaev din Ucraina. A venit în Republica  Moldova la începutul lui martie, unde a fost ajutată de Misiunea socială  "Diaconia". În noul centru, inugurat astăzi, va putea găsi adăpost,  hrană, dar şi sprijin psihologic.

IULIA GANISTRAT, refugiată din Ucraina: „Fără astfel de locuri, nu ştiu unde ne-am fi adresat, unde  ne-am fi cazat, este foarte important. Este o susţinere mare pentru  oameni”.

Centrul multifuncţional "Sfânta Ana" va fi deschis familiilor aflate în dificultate din Republica Moldova sau din Ucraina. 

IGOR BELEI, directorul Misiunii Sociale Diaconia: „Vor găsi soluţii pentru diversele probleme, spaţii sigure pentru copii,  ghidare după şcoală, părinţii îşi vor lăsa copiii în siguranţă. În  acelaşi timp va fi un program amplu de asistenţă pentru familie,  asistenţă juridică. Împreună cu Banca de Alimente vom oferi un amplu  răspuns de asistenţă material”.

În noul centru vor activa specialişti din diverse domenii, care vor ajuta, în special, mamele şi copii care se află în situaţii de criză.

ES MARKO SHEVCHENKO, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova. „Din data de 24 februarie, lumea s-a împărţit în două culori: albă şi  neagră. De această data, toată lumea se împarte în cei care sunt cu noi  şi cei care sunt împotriva noastră”.

MARIUS CIPRIAN TOTH, Însărcinat cu Afacerri a. i., Ambasada României în Republica Moldova: „Centru care este menit să răspundă atât unor nevoi imediate date de  contextul regional deosebit de complicat date de agresiunea militară a  Rusiei împotriva Ucrainei”.

Deschiderea centrului a fost posibilă cu susţinerea partenerilor externi.

MICHAEL LANDAU, preşedintele "Caritas" Europa: „Astăzi, deschidem Centrul  "Sfânta Ana", un alt semn de solidaritate pentru femei şi familiile  care trebuie să-şi părăsească casa. Este, deasemenea, un semn de  prietenie, al încrederii şi al respectului reciproc”.

ES STELLA AVALONE, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova: „Este  foarte important ca în aceste timpuri dificile să ne unim forţele -   Guvernul, autorităţile locale, confesiunile religioase şi organizaţiile  societăţii civile”.

Centru "Sfânta Ana" a fost sfinţit de un sobor de preoţi condus de mitropolitul Basarabiei, Petru.

Misiunea Socială "Diaconia" este o asociaţie a Mitropoliei Basarabiei,  care, de 20 de ani, ajută persoanele nevoiaşe din Republica Moldova.  Organizaţia este parte a Federaţiei "Filantropia" a Patriarhiei Române  şi dezvoltă proiecte în peste 80 de sate şi oraşe.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter