Social

Elevii se pregătesc pentru bacalaureat

Elevii se pregătesc pentru bacalaureat

A rămas doar o lună până la examenul de Bacalaureat în Republica Moldova. Comisia Națională de Examene anunţă că primul examen se va desfăşura pe 2 iunie pentru instituţiile alolingve. În sesiunea 2023 sunt înscrişi peste nouăsprezece mii de candidaţi, cu aproape 500 mai mulţi decât anul trecut.

Elevii Liceului Onisifor Ghibu din Chişinău exersează zilnic pentru a obţine rezultate cât mai bune la examen.  

NICHITA CIUBUC, elev: „Încercăm să învăţăm pe greşelile altora şi să ne inspirăm din surse externe cum ar fi videouri de pe internet informaţionale. Încercăm lecţii adăugătoare cu alţi profesori şi ne străduim să acumulăm cât mai multă informaţie din diferite surse”.

ANA ADAMCIUC, elevă: „Cel mai greu obiect mi se pare limba română deoarece este un obiect foarte vast şi complex şi necesită multe cunoştinţe, literaturi”.

TATIANA ZAMFIR, profesor de Geografie: „Practicăm şi itemii pe care îi evaluăm în baza unei unităţi de conţinut să fie aproximativ formulaţi în aşa mod cum este şi testul de la testele de bacalaureat., să nu fie diferenţiate, din considerentul ca el să fie adaptat, să nu li se pară ceva nou atunci când iau testul în faţă”.

ELENA CERNEI, director, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu": „Avem două clase de a 12-a, 53 de absolvenţi. Încercăm prin mijloace şi procedee cât mai eficiente ca să aducem elevilor materialul de studii cât mai atractiv”.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la profilul Real au depus cereri pentru a susține Bacalaureatul peste 8700 de candidați. La profilul Umanist sunt  peste 9400 candidați iar la profilul Arte peste 500 de candidați. Și la Sport sunt puţin peste 300 de candidați.

REPARTIȚIA CANDIDAŢILOR

Profil realist- 8798 candidaţi
Profil umanist- 9415 candidaţi
Profil arte- 537 candidaţi
Profil sport- 314 candidaţi

Conform limbii de instruire, sunt peste 15 mii de candidați la limba română și peste 3600 de candidați la rusă, engleză, bulgară, ucraineană și găgăuză.

NUMĂRUL DE CANDIDAŢI DUPĂ LIMBA DE INSTRUIRE

Limba română - 15441 candidaţi
Limba rusă/ engleză/ bulgară/ ucraineană/ găgăuză- 3623 candidaţi

Comisia Națională de Examene a aprobat şi lista celor 93 de centre de bacalaureat pentru sesiunea 2023. 31 se află în municipiul Chișinău.

LILIA IVANOV, directorul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare: „Şi pentru sesiunea 2023 ca şi pentru ceilalţi ani vom menţine rigorile de asigurare a unui examen corect şi transparent, dar şi condiţii egale pentru toţi candidaţii. Pe data de 26 iunie vom anunţa rezultatele preliminare, ulterior, candidaţii vor avea la dispoziţie două zile pentru a depune cereri de contestaţii”.

Sesiunea de Bacalaureat 2023 se va desfăşura în perioada 2-20 iunie.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter