Actualitate

Mai multă lumină, dar şi mai multă economie la factură, la Străşeni. Oraşul este printre puţinele din R. Moldova conectat la sistemul smart city, adică iluminare publică modernă, dirijată online

Mai multă lumină, dar şi mai multă economie la factură, la Străşeni. Oraşul este printre puţinele din R. Moldova conectat la sistemul smart city, adică iluminare publică modernă, dirijată online

Mai nou, locuitorii din orașul Străşeni au parte de iluminare stradală modernă, dirijată online. Lungimea rețelei e de peste un kilometru şi se întinde pe strada Mihai Eminescu, una dintre cele mai aglomerate. Costurile proiectului au fost acoperite, în mare parte, de o companie din România care prestează servicii smart city.

GHEORGHE GUŢAN, şef, gospodăria comunală Străşeni: Au fost instalate 60 de plafoane. Aceştia sunt ultimii paşi. E ultimul plafon chiar. Este o sistemă nouă pentru Străşeni, numit iluminat inteligent. Becurile sunt speciale, se pot conecta sau stinge printr-o programă specială care se conduce de la un centru prin calculator.

Strada Mihai Eminescu este primul sector din oraşul Străşeni care este iluminat inteligent. Autorităţile îşi propun să extindă acest serviciu.

VALENTINA CASIAN, primar, municipiul Străşeni: Vorbim despre strada Mihai Eminescu. Este o stradă cu lungimea de peste un kilometru şi este una dintre străzile principale cu cel mai mare flux de cetăţeni şi transport. Noi am selectat această stradă împreună cu compania şi evident că ne propunem să extindem acest serviciu în comunitate.

La evenimentul de inaugurare a participat ministrul Energiei, Victor Parlicov, dar şi zeci de primari din localităţile învecinate, care şi-ar dori să implementeze proiecte similare şi la ei în sat.

NICOLETA MĂLAI, primar, comuna Ghelăuza: Este un proiect binevenit pentru orice localitate. Nu doar pentru oraş dar şi pentru comune. La moment şi primarii din sate sunt foarte activi în scrierea proiectelor şi sunt foarte convinsă că în viitorul apropia se vor extinde asemnea proiecte.

VALERIU BUJOREANU, primar, comuna Pănăşeşti: Mult ne-am dori şi la noi, mai ales că acum resursele energetice sunt scumpe şi vrem ceva mai bun şi mai ieftin.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: Eu mă bucur enorm că noi cu aceste două componente: componenta de sprijin international şi componenta de iniţiativă locală, putem să construim Europa aici la noi acasă, copii noştri să vrea să râmână acolo unde sunt.

Pe lângă controlul inteligent al iluminatului public, sistemele smart city pot oferi şi alte avantaje.

MARIUS HUMINIUC, reprezentant, companie de iluminat inteligent, România: Care pot oferi autorităţilor informaţii despre calitatea aerului, poluarea fonică, trafic greu, chiar şi senzori care privesc violenţa publică şi atunci autoritatea poate culege toate ace ste informaţii cu ajutorul sistemului de iluminat public.

Proiectul are o valoare de 60 de mii de euro.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter