Social

Alertele false cu bombă s-au intensificat în ultima lună

Alertele false cu bombă s-au intensificat în ultima lună

Alertele false cu bombă s-au intensificat în ultima lună. Poliţia Naţională informează că şapte astfel de alarme s-au înregistrat în aprilie, iar ţintă a fost Aeroportul Internaţional Chişinău. La o astfel de intervenţie, IGP cheltuie circa 2.500 de lei numai pentru deplasarea unui echipaj de poliţie format din doi agenţi.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: Orice apel implică forţe, implică angajaţi, tehnică, resurse, cheltuieli, descomfort pentru ceilalţi cetăţeni. Noi putem deduce de unde vine apelul telefonic. - Şi de unde vin? - Vin în mare parte din Federaţia Rusă. Dar am spus, sistemele de astăzi şi prin diferite tehnologii îţi crează număr de unde doreşti: Africa, Republica Moldova, România. Dar real apelul telefonic vine din Federaţia Rusă.


Şeful Poliţiei Naţionale, Viorel Cernăuţeanu, spune că cei care sunt în spatele acestor apeluri îşi propun să inducă panică în societate. De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 20 de alerte cu bombă, toate false. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost anunţate prin telefon. Pentru o astfel de infracţiune, Codul Penal prevede o amendă de până la 42.500 de lei, până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la doi ani de închisoare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter