Deputații Republicii Moldova au ținut un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în războiul pornit de Rusia în Ucraina. În ajunul împlinirii a trei ani de război, în plenul Parlamentului au rulat imagini din Ucraina, care demonstrează calvarul prin care trec cetățenii ucraineni.
„Peste câteva zile intrăm în al patrulea an de război în Ucraina. Dacă îmi spunea cineva, acum trei ani, că la câțiva kilometri de Republica Moldova vom avea un război, nu l-aș fi crezut și nimeni dintre dumneavoastră nu ar fi crezut. Realitatea însă este alta. De trei ani, zi de zi, Ucraina luptă cu vitejie, demnitate pentru democrație, libertate, suveranitate și pace. De trei ani, ucrainenii mor, fiind uciși de ruși, pentru că nu vor să-și cedeze țara și pentru că sunt patrioți.
Suntem martorii unui război nedrept, martorii a trei ani de invazie ilegală, imorală, am tot dreptul să spun criminală a Rusiei și asta pentru că un individ cu ambiții de putere nemăsurate vrea să instaureze în Ucraina «russkii mir» și să refacă un imperiu”, a menționat Igor Grosu”, a spus Igor Grosu în debutul ședinței de Parlament de astăzi.
Grosu a reiterat sprijinul Republicii Moldova pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, subliniind că „curajul și vitejia ucrainenilor” asigură inclusiv pacea în țara noastră.
„Din prima zi în care Rusia a invadat Ucraina, R. Moldova este alături de poporul ucrainean (…). Mulțumesc pentru rezistență, pentru că luptați. Să nu uităm niciodată cine este agresorul și cine este victima”.
De asemenea, președintele Parlamentului a subliniat războiul hibrid pe care îl poartă Rusia în mai multe țări:
„Rusia atacă democrațiile, implicându-se grosolan în alegeri. Am simțit-o noi, România, Georgia, Serbia, acum o simte Germania.”
Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie 2022, argumentându-și acțiunile prin necesitatea de „demilitarizare şi denazificare a Ucrainei”. De la începutul războiului, Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din Europa, spune autoritățile. În această perioadă, refugiații au beneficiat, în țara noastră, de asistență socială, medicală, educațională și posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii.