Economic

R. Moldova va utiliza euro ca monedă de referință la stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc. Explicații și argumente

R. Moldova va utiliza euro ca monedă de referință la stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc. Explicații și argumente

Din 2025, Republica Moldova va utiliza euro ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA. Decizia Băncii Naționale a Moldovei vine în contextul în care euro a devenit principalul instrument de schimb în comerțul extern al Republicii Moldova. Schimbarea va contribui la alinierea cu practicile UE, facilitând integrarea în spațiul financiar european.


Potrivit guvernatorului BNM, decizia este dictată DE INTENSIFICAREA relațiilor economice și comerciale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Cetățenii și agenții economici nu vor resimți un impact direct, tranziția fiind una tehnică. Schimbarea însă va susține echilibrul macroeconomic și alinierea la standardele europene. Totodată, se vor reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale euro.

ANCA DRAGU guvernatorul BNM:  „La BNM sunt preocupări pentru trecerea acestor cotații direct la euro. De ce? Pentru că economia națională are cele mai multe schimburi comerciale cu spațiul european.  Peste  65% din comerțul exterior al țării se întâmplă cu țări din UE. Este logic și firesc să trecem la euro ca monedă de referință, atât pentru tranzacții, intervenții chiar și rezerve.”

MARIN GOSPODARENCO, analist economic, director executiv, Centrul Analitic Economica: „Pentru mediul de afaceri această schimbare poate însemna un acces mai facil la piețele europene.Companiile care operează în comerț internațional vor putea calcula mai precis costurile și profiturile. De asemenea atragerea investițiilor străine directe ar putea deveni mai atractivă întrucât investitorii europeni se vor simți mai confortabil într-un mediu unde principala referință valutară este euro.

 Pentru cetățeni: de exemplu cei care primesc remitențe din țările europene  vor beneficia de o conversie mai eficientă și de o valoare mai predictibilă a sumelor primite. Un alt beneficiu pentru cetățeni ar putea fi scăderea costurilor creditării. Dacă băncile comercială ajustează structura creditelor la euro, dobânzile ar putea deveni mai competitive.”

În prezent, peste 60% din tranzacțiile comerciale ale R.Moldova și 70% din remiteri sunt în euro, iar această monedă este cea mai populară în piața valutară locală.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor