Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Reportajele Telejurnalului: Micuţii de la grădiniţa "Ghiocelul" din raionul Glodeni, îşi cer dreptul la educaţie de calitate

post-img
imagine simbol

Micuţii de la grădiniţa "Ghiocelul" din satul Camenca, raionul Glodeni, îşi cer dreptul la educaţie de calitate. Instituţia preşcolară pe care o frecventează are nevoie de reparaţie capitală. Anii au lăsat urme adânci în clădirea învechită. Şi pentru educatori, munca în grădiniţă e de multe ori o grea încercare. Pe lângă multe lipsuri, nu au un lucru extrem de important pentru procesul educaţional, şi anume materiale didactice.

 


MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: Copiii din Gradinita Ghiocelul din satul Camenca au un vis: sa studieze intro Gradinita modernă și bine echipata. O normalitate de fapt. Vin cu zâmbetul pe buze la Gradinita deși in interior timpul parca s-a oprit in loc, folosesc sobe vechi de 30 de ani, care încălzesc doar o parte din încăperi. De mobilier nou nici vorba. Si jucariile sunt vechi. Noroc ca au parte de educatori implicați care improvizează diferite activități pentru micuți.

COROBAN MARIANA, educator: „Bine v-am gasit la noi, noi suntem gradinita Ghiocel din satul Camenca, raionul Glodeni. O gradinita destul de modesta din cate observati, dar cu copii atat de frumosi, atat de talentati, copii sensibili la fericire, copii care inca mai cred in Mos Craciun si in magia sarbatorilor de iarna”.

Aici, în această grupă, cei peste 20 de micuţi îşi petrec toate activităţile didactice şi iau masa. E singura încăpere din întreaga grădiniţă mai colorată şi cu mobilier mai modern. Pe post de zugravi au fost chiar educatorii. Sub tencuiala strălucitoare se ascunde, însă, un adevărat pericol, tavanul care nu a fost reparat de ani buni. Şi acoperişul a fost cârpit şi nu se ştie cât va mai ţine.

În acest an, cu ajutorul unor agenti economici din localitate, administraţia a reuşit să repare podeaua. Iar cu banii de la Primărie au construit o sobă nouă. Da, instituţia preşcolară nu are încălzire centralizată. Şi camera unde dorm copiii se incălzeşte de la două sobe vechi. Angajaţii vin la grădiniţă de pe la 5 dimineaţă. Fac focul, aşa încât la ora 8:00, când vin copiii, să fie cald. Grădiniţa este frecventată de micuţi de diferite vârste, iar educatorii spun că trebuie să fie atenţi pentru ca aceştia să nu se apropie de sobe.

Până a ajunge în grupă, la cald, copiii sunt nevoiţi să se descalţe şi să se dezbrace pe holuri sumbre şi reci. Înainte de a lua masa, la fel sunt nevoiţi să meargă să-şi spele mâinile într-o baie fără încălzire.

COROBAN MARIANA, educator: „Aici este cabinetul medical, noi nu avem calduta aici, ganditiva cum sa intre asistentul medical, sa dezbrace un copil in pielea goala ca sa il consulte. Urmeaza sala de sport pe care o avem doar pe acte , dup cum vedeti spatiul l-am transformat ntr-un depozit”.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „Şi dacă in cele trei încăperi unde exista soba temperatura in încăpere ajunge la 20 de grade, aici, la baie de exemplu termometrul arată 5 grade”.

COROBAN MARIANA, educator. „De caldura avem parte doar in grupa de activitate, in dormitor şi deja in bucatarie, este la fel o sobusoara mică. În holuri, in baie nu avem caldura”.

Pe micuţii de la grădiniţă i-am suprins în lumea lor, de poveste, cu gândul la Moş Crăciun. Afară ningea, iar copiii ne-au spus că îl aşteaptă cu nerăbdare, mai ales, că au fost cuminţi. Fiecare a ţinut să-i scrie o scrisoare bătrânului cu barbă albă.

Pentru educatori, munca în asemenea condiţii e o adevărată provocare, însă încearcă să compenseze lipsurile micuţilor cu afecţiune, jocuri şi să le creeze o lume a copilăriei, mai fericită.

COROBAN MARIANA, educator. „Am improvizat pe pereti mai multe desene, chiar in dormitor eu personal am desenat o poveste pentru copiii, revenind in gradinita dupa 30 de ani, eu tot aici mi-am format cei 7 ani de acasa, revenind in gradinita am gasit aceeaşi pereti goi şi am incercat să aduc culoare in gradinita chiar daca e printr-o simpla hartie. Chiar dacă nu avem atat de multe resurse şi atat de multe jucarii venim în asteptarea micutilor cu diverse activitati. Am avea nevoie in gradinita de un televizor de o boxa muzicala”.

Un lucru este sigur, grădiniţa "Ghiocelul" din satul Camenca are nevoie de schimbări pentru ca micuţii să crească în condiţii sănătoase. Zecile de ochi curioşi îşi pun speranţa şi în Moş Crăciun, care, pe lângă jucării şi cărţi de colorat, să le aducă o grădiniţă mai frumoasă, mai caldă, cu un teren de joacă modern.

COROBAN MARIANA, educator. „Avem nevoie de un teren de joaca pentru copii, din cate observati avem doar un leagan şi un topogan mai mult improvizat. Avem nevoie de nişte măsuţe, de nişte scăunele care ne-ar permite sa facem activitati in timpul liber cu copii”.

Educaţia începe de la grădiniţă, instituţie pe cât de importantă, pe atât de lăsată în umbră de multe ori. Părinţii şi directorii de grădiniţe cer condiţii decente pentru copii, însă aud mereu acelaşi răspuns: nu sunt bani pentru reparaţii capitale. O bună parte dintre grădiniţele din Republica Moldova s-au schimbat la faţă datorită implicării directe a statului român. În prezent, fiecare a două instituţie de învăţământ preşcolar a fost reparată din banii României. E vorba de peste 900 de grădiniţe.

Au mai rămas însă alte sute ce aşteaptă să fie modernizate. Un exemplu este grădiniţa din satul Camenca, raionul Glodeni. Aceasta se încălzeşte de la câteva sobe vechi de peste trei decenii, care fumegă, fără un teren de joacă, aşa cum şi-ar dori cei mici, şi care are nevoie de reparaţie urgentă. Or, clădirea grădiniţei este una veche, de peste 100 de ani. Şi pentru că fiecare copil are dreptul la educaţie în condiţii decente, TVR Moldova îndeamnă la implicare şi bunătate. Despre aceasta este campania ''Visuri dincolo de tavan''.

Peste 90 la sută dintre instituţiile preşcolare din Republica Moldova au fost construite în perioada sovietică. Până în 2014, în grădiniţe se făceau doar reparaţii de întreţinere. Astfel, se pare că educaţia nu a fost niciodată o prioritate pentru stat. Multe dintre ele au început să se schimbe la faţă cu ajutorul financiar al Guvernului României. Jumătate dintre instituţiile preşcolare au fost renovate cu bani de peste Prut. S-a investit în reparația şi construcția sistemelor de termoficare, canalizare şi aprovizionarea cu apă, dotarea cu mobilier şi reparația capitală a clădirilor, schimbarea uşilor şi geamurilor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, dar şi în lucrări de pavaj. Cam de asta ar avea nevoie şi grădiniţa "Ghiocelul" din satul Camenca, raionul Glodeni.

RAISA POPOVICI, director grădiniţă: "Este o cladire veche, se presupune ca pana in anii 40 au trait o familie de boieri. Pe timpuri a fost scoala primara, după a fost scoala cu 7 clase, în 60 a inceput sa activeze ca institutie prescolara. În primul rând institutia noastra ar avea nevoie de un acoperis, este foarte vechi. Din cauza că suntem o institutie cu o singura grupa, copii mici, nu ne bate norocul in prag."

MARIANA COROBAN, educator: "De căldură avem parte doar în grupa de activitate, în dormitor şi deja în bucătărie este la fel o sobuşoară mică, care permite cât de cât să se incălzească acolo dar în holuri de la intrare, în vestiare, în baie nu avem căldură, de asta ne-ar trebui, cred că ar fi o prioritate pentru noi ca să avem un tip de încălzire centralizat."

NATALIA TESLARU, părinte: "Am dori conditii mai bune, o centrala termica pentru că nu se incalzeste foarte bine toata gradinita. Dumneavoastră ati venit pana aici si ati vazut ca nu-i nimic in satul acesta, nu au nimic, măcar ceva să aibă la grădinita sa vina cu plăcere."

CRISTINA ALBOT, părinte: "Sobele sunt foarte rele, iese fum. Copii sunt implicati in activitati, sunt binedispusi, isi doresc sa vina aici la gradinita, dacă ar avea o sala des port si mai multe jucarii sa aiba mai multa ocupatie."

ALIONA, bunică: "De educatori suntem foarte multumiti, fete tinere, agere, copiii vin acasa cu diferite poezii, cantecele, rugaciuni chiar ştiu a multumi dupa masa. Vin repede sa ii i-au de la gradinita, e aproape de casa, mă aranjează, eu cred ca la toti părintii le-ar fi comod sa ii aduca aici la gradinita."

Directorul grădiniţei încearcă să menţină clădirea curată şi colorată, cu mici reparaţii de întreţinere. În acest an, cu ajutorul unor agenti economici din localitate, administraţia a reuşit să repare podeaua în una dintre încăperi. Iar cu banii de la Primărie a fost construită o sobă nouă. Cam atât s-a putut. Bugetul grădiniţei este prea mic şi acoperă doar salariile, hrana pentru copii şi factura la lumina. Reprezentanţii Primăriei ridică din umeri şi spun că şi-ar dori să facă mai multe, dar fără bani nu e posibil.

ALA POSTOLACHE, primar, satul Camenca: "Dacă v-aş descrie gradinita, ce pot sa zic, este o cladire veche, are ceva ani, insa peretii sunt de o durabilitate buna, noua primariei ne-ar reveni sa aducem institutia la conditii mai bune, cu fortele proprii sau prin proiecte. Chiar anul trecut am incercat sa facem un proiect, un proiect cu diaspora acasa reuşeşte. Este vorba de acoperisul gradinitii, pereti izolati, care dădeau mucegai in interior si era pericol pentru copii. Nu ni s-a reuşit, a fost unul dintre primele proiecte. Am vorbit şi la raion, nu zic că ei nu sunt receptivi, ne-au ajutat la una din cele trei gradinite din comuna, fatada blocului alimentar, am pus noi bani si ei cativa banuti, dar e foarte putin."

Ala Postolache spune că este mereu în căutare de fonduri şi îşi pune speranţa că va reuşi să modernizeze grădiniţa, deoarece ar fi şi un motiv în plus ca tinerii să nu plece din sat.

ALA POSTOLACHE, primar, satul Camenca: "Gradinitele au bugetul lor si e un buget destul de bun dar le ajunge doar pentru reparatii curente şi noi la primărie avem un buget auster şi dacă am aloca bani am ramâne fara plata la energie sau alte lucruri, chiar şi daca am aloca nu am rezolva problema pe deplin. Ne-am dori să avem un cazan bun care ar fi cu o incalzire centrala. -Ne-am dori ca copilasii să aiba mai multe materiale didactice, jucarii, să aibă conditii cum sunt la alte institutii. Am fi bucurosi sa o luam de la inceput cu putinul, macar sa putem face incalzirea sau acoperisul, macar cate ceva."

Grădiniţa "Ghiocelul" din satul Camenca ar putea fi frecventată de 50 de copii, mulţi părinţi însă aleg să îşi ducă picii în oraş, la Glodeni, în condiţii mai bune.

MARIANA COROBAN , educator: "Gradinita are potential, are spatiu, incaperile sunt destul de spatioase şi dacă am reuşi să modernizam. Am reuşi sa atragem cat mai multi copii la gradinita noastra pentru ca in comuna sunt trei gradinite, a nostră dispunde de mai mult spatiu şi cred că asta ar fi avantajul nostru. Sunt unii părinţi care au optat sa isi duca copii la gradinita din oras. Pentru ca conditiile raspund nevoilor copiilor."

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au putut să ne ofere un interviu, dar ne-au trimis un email, în care ne-au explicat că de asigurarea condiţiilor adecvate de studii în grădiniţe se ocupă administraţia locală. Iar statul nu are bani şi speră că proiectul privind modernizarea grădiniţelor din Republica Moldova de Guvernul României să continue şi în anii următori.

DECLARAŢIA MINISTERULUI EDUCAŢIEI: "Bugetele instituțiilor de educație timpurie sunt elaborate de APL de nivelul I și coordonate cu administrația instituției și Consiliul local. Raionul Glodeni a beneficiat de finanțare prin proiectul iniţiat de Guvernul României. 12 instituții din 28 au fost reparate și dotate prin acest proiect, suma totală a investițiilor fiind de circa 12 milioane de lei. Grădniţa din Camenca nu a beneficiat de aceste investiții. Autoritățile locale nu dispun de alte resurse financiare pentru dezvoltarea și întreținerea grădiniţelor."

Un lucru este cert: grădiniţa "Ghiocelul" din satul Camenca trebuie să se transforme, pentru ca micuţii de aici să crească în condiţii sănătoase. Pe lângă reparaţia clădirii, ar mai fi nevoie de un televizor şi o boxă muzicală pentru activităţile didactice, dar şi de cărţi, jocuri şi rechizite.

Toţi cei care vor să contribuie financiar la modernizarea grădiniţei, pot face un transfer direct pe contul primăriei comunei Camenca. Cont: 1007691002496,TREZMD2X IBAN MD27TRPDAM144124A04334AA

Donaţiile, inclusiv materialele didactice, le puteţi aduce la redacţia TVR Moldova, pe adresa Alexei Sciusev, 31 sau să sunaţi la numărul de telefon 062102902.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter